donderdag 13 augustus 2009

Kastelenroute Destelbergen

Kaart : Kastelenroute Destelbergen(Toerisme Oost-Vlaanderen)

Startplaats : Destelbergen (België)
Afstand : 48 km
Datum : 13-8-2009

Deelnemers : Leen en Carolien

Na onze ervaring tijdens de vorige route gingen we nu echt voor een kastelenroute.
Er zijn er nog al wat maar omdat wij de kaart van de kastelenroute van Destelbergen in ons bezit hebben was de keuze snel gemaakt.

Vroeg vertrokken want we verwachtten een hoop foto's te nemen van de kastelen, iets wat later eigenlijk tegenviel want niet alle kastelen waren zover te benaderen dat ze herkenbaar op de foto kwamen te staan. Iets waar wij ons eigenlijk een beetje aan ergerden. Dan staat er een mooi kasteel maar dan planten ze er een kompleet bos rond en hangen een bordje "PRIVAAT" op het hek. Zeer jammer, maar de tijd die we daar niet aan hebben besteed hebben we ruimschoots aan iets anders besteed maar daar op het eind van het verslag meer over !

Zoals gezegd, we vertrokken vroeg.
De route kaart geeft aan dat we bij het Gemeentehuis van Destelbergen (wat ook een kasteel is) moeten starten. Wij dus onze auto geparkeerd aldaar en vertrokken.
Dat was dus fout nr. 1
Voor wie deze route wil rijden let dan heel goed op dat u uw auto niet in de buurt van het gemeentehuis zet op een doordeweekse dag.
Het betreft hier een blauwe zone alwaar u met behulp van een parkeerschijf slechts 2 uur mag staan. Dit staat voor een buitenlander een beetje slecht aangegeven (wij kennen niet al hun borden nml.) en kostte mij dus een boete van € 25,00 !!

Het Gemeentehuis zelf is natuurlijk ontzettend mooi en was voor ons al gelijk een opsteker.
Het eerste van vele kastelen was gevonden, nog 12 te gaan volgens de kaart.

De reis werd vervolgd richting Heusden. Alvorens we in Heusden aankwamen passeerden we het Walbos kasteel !

Natuurlijk kon het stuk kasseien ook weer niet ontbreken in deze route. Op weg naar het Kasteel Stas de Richelle nabij Heusden ligt weer een leuk strookje.
En me tde regen van die dag was het een mooi schouwspel.

Het Kasteelterrein is niet toegankelijk maar omdat er niet teveel bomen rond staan krijg je toch een vrij zicht op het kasteel. Iets wat later op de rit niet meer het geval is.

Na een moeizame tocht door Heusden (Let goed op de bordjes, ze staan soms wat verdekt opgesteld) ging de tocht naar Laarne. We passeren nog een paar mooie kastelen tot ineens aan de linkerkant het Kasteel van Laarne opduikt.

Kasteel_van_Laarne

Het kasteelterrein van Laarne is toegankelijk en op donderdag in de zomermaanden om 15 uur is er zelfs een rondleiding. Wij waren er om 12:45 uur dus was het niet interresant om te wachten. Het kasteelterrein maakte al veel goed.

Na Laarne gaf de kaart aan dat we een stukje onverharde weg zouden krijgen. Nu kun je in België alles verwachten als dat er staat. En ja hoor, door de regen die ochtend was dat stukje route verandert in een ware modderpoel. Echter waar een wil is, is een weg dus ook hier kwamen we weer ongeschonden door.

Na een schitterende rit langs de Schelde komen we aan in Kalken alwaar we, zonder het vooraf te weten of gepland hadden, een hele tijd (2 uur) hebben doorgebracht.
Voor de plaatselijke kerk staat een bankje alwaar wij onze boterhammen nuttigden.

We keken recht op de ingang van de plaatselijke kerk en merkten dat het eigenlijk wel een oud kerkje bleek te zijn. We besloten dan ook om na het eten even binnen te gaan om enkele foto's te maken. Zo gezegd, zo gedaan en al snel schoten we de ene foto na de andere want het was een mooie kerk.

Na de foto's te hebben gemaakt komen we buiten gelopen en lopen de pastoor recht in zijn armen, we leggen uit waarom we altijd de kerken bezoeken in Belgie waarop hij ons uitnodigt voor een uitgebreid bezoek aan de parochie en kerk.

Hij vertelde ons werkelijk alles over zijn kerk en de geschiedenis ervan.
Bijna 2 uur lang vertelde hij ons werkelijk alles wat we wilden weten over "zijn" kerk en Kalken in het algemeen. Als u deze route rijd, breng dan aan bezoek aan dit wonderschoon kerkje en als u geluk hebt ,net als wij, zal de pastoor u bijpraten over hetgeen u ziet.

Onze dank gaat uit naar de Pastoor van de Parochie Kalken voor de tijd die hij vrij heeft gemaakt voor ons !!

Na de 2 uur durende rondleiding moesten wij weer verder want het werd nu wel redelijk laat en we moesten nog een eind rijden. We reden door de streek tussen Kalken en Laarne die beroemd is om zijn vele Begonia velden. Overal war je kijkt zie je Begonia's.

Via enkele oversteken van de snelweg en alweer enkele kastelen waar we geen mooi uitzicht op kregen kwamen we weer aan in Destelbergen. We hadden een zeer mooie en leerzame dag gehad met als hoogtepunten het Kasteel van Laarne en de rondleiding in de St. Denijskerk van Kalken.

Foto's van deze trip zijn via onderstaande link te zien: http://www.mijnalbum.nl/Album=FIMMJHKV

Geen opmerkingen: