dinsdag 21 juli 2009

Domeinen rond Brugge

Kaart : Brugse Ommeland Noord

Knooppunten : Damme 15-8-9-68-75-70-69-83-97-99-70-69-26-65-63-4-1-2-10-13-14-15 Damme
Afstand : 44 km
Datum : 21-7-2009

Deelnemers : Leen, Carolien, Edwin en Jacqueline

Eind 2008 hebben mijn vrouw en ik zelf Damme al eens bezocht tijdens de route Het smalle pad echter toen was een bezoek aan de hoge toren niet mogelijk omdat hij tijdens de middaglunch gesloten is. Toen zeiden we al tegen elkaar : Hier gaan we nog eens terug naar toe om de streek verder te verkennen en een bezoek te brengen aan de hoge toren vanwaar het een mooi uitzicht moet zijn over de gehele streek.
Vandaag was dus de dag dat we terug gingen en we hadden onze zoon en zijn vriendin meegenomen.

De auto wordt in Damme gezet op het speciaal aangelegd terrein alwaar menig fietser zijn auto zet om van daar uit te vertrekken.

We vertrekken richting Male om eerst de route te rijden en bij terugkomst pas de toren van Damme te bezichtigen. Na een kleine 10 km doemt de abdij van Male op en vorig jaar beschreef ik hem al als zeer mooi en nu 1 jaar later vind ik hem nog steeds zéér mooi en gelegen in een rustige omgeving vlakbij bij provinciaal domein Rijckevelde.

We besluiten om na het bezoek aan de abdij even iets van de route af te wijken en een bankje op te zoeken in het domein Rijckevelde om onze meegebrachte boterhammen op te eten en te genieten van de mooie beboste omgeving. Na een klein half uurtje gaan we verder en bezoeken het kasteel Rijkevelde. Het ligt bij knp. 75.

Na dit bezoek rijden we verder richting Steenbrugge over een mooi aangelegd fietspad alwaar je niets anders tegenkomt dan fietsers want dat is het enigste dat toegelaten is op dit pad.

Via Oostkamp en Loppem bereiken we het Tillegembos met als grote trekpleister het bovenstaande kasteel. We hebben er ondertussen al veel op de foto vastgelegd maar deze is volgens mij wel het mooiste en in de beste staat onderhouden. Natuurlijk weten we niet hoe het er van binnen uit ziet maar de buitenkant is van zeer mooie kwaliteit. Een plaatje !!

We arriveerden ondertussen in St. Michiels alwaar het plaatselijke politiebureau onze aandacht trok. Net als in Maldegem is ook hier de politie goed gehuisvest !

Enkele 100-den meters verder slaan we linksaf en zien we een vreemde manier van je oude fietsen gebruiken. Tegen de gevel van een lagere school hangen verscheidene fietsen in allerlei maten en kleuren. Leuk en origineel gevonden !

Na het doorkruisen van het Coppieten bos rijden we het volgende domein binnen.
Het heet KoudeKeuken en ook hier treffen we een kasteel aan. Het is dan wel niet van die omvang als het Tillegemkasteel maar het is toch ook weer een bezienswaardigheid die gezien mag worden.

Bovendien is er ook een mooie vijver in gehuisvest alwaar je als Bruggeling de rust kan vinden die je in een grote stad als Brugge niet snel zult vinden. Al met al een mooie mix van bebouwing en natuur rondom Brugge.

Wij verlaten de rust en bij knp.65 draaien we rechsaf richting Brugge.
We rijden langs het kanaal Gent-Oostende en even verderop ligt het Academisch Ziekenhuis St. Jan waar mensen van heinde en verre naar toe komen om te genezen.

Bij knp 4 rijden we Brugge in en al snel wordt duidelijk waarom deze plaats zo heet.
De ene brug na de andere gaan we onderdoor en aan beide zijden van de weg staan eeuwenoude gebouwen. Je moet ze zelf gezien hebben want het zijn er teveel om alle foto's hier te publiseren.

Bij knp. 2 wordt het even gevaarlijk oversteken !!
Als u ooit deze route rijd let dan bij het oversteken van de weg in de buurt van de brug goed op want het is daar echt ieder voor zich lijkt het wel.

Eenmaal overgestoken is het 1 rechte pad naar Damme alwaar er deze zondag (Elke 2de zondag van de maand) een boekenmarkt aan de gang was. Damme is bekend om zijn boekenmarkten dus hebben wij snel even een rondje gelopen door de mooie plaats.

Een bezoek aan de toren schoot er echter weer bij in omdat het begon te onweren en de toren dan gesloten wordt in verband met gevaar voor inslag.
De "beheerder" van de toren bood op allerlei manieren zijn excuses aan maar ook wij begrepen wel dat de veiligheid van de mensen boven alles gaat.

Wederom hebben we een mooie route gehad waarin de rust van de domeinen en de drukte van de bebouwde kom goed afgewisseld was.

Een bezoek aan de hoge toren van Damme doen we absoluut de volgende keer, voor deze keer zat het er niet in, als u de route rijdt raden we een bezoek zeker aan.
Het kost u € 1,00 maar u krijgt er een mooi uitzicht voor terug (denken we) !

Foto's van deze trip zijn via onderstaande link te zien: http://www.mijnalbum.nl/Album=IQJEJVI8

Geen opmerkingen: