dinsdag 28 juli 2009

Zeeuwse Rijwiel en Toer 4 Daagse 2009

Kaart : Zeeuwse Rijwiel en Toer 4 daagse 2009

Knooppunten : n.v.t
Afstand : 4 x 40 km + 10 km op dag 3
Datum : 28-7-2009 t/m 31 juli 2009

Deelnemers : Leen en Carolien

http://www.fietsvierdaagsezeeland.nl/

Dag 1:

1150 deelnemers !!

De 1e fietsdag ging zoals gewoonlijk naar Noord-Beveland. We reden vanuit Goes langs het kanaal via Wilhelminadorp richting Goese Sas en verder door de polder naar het Katseveer, de vroegere aanlegplaats van de veerboot naar Kats en Zierikzee. Daar gingen we de dam op en één van de twee bruggen over. Halverwege de dam was het zogenaamde “doorlaatmiddel” te zien, 2 buizen onder de dam door, waardoor bij hoog water zout water in het Veerse Meer stroomt en bij laag water er weer uit, dit ter verbetering van de waterkwaliteit. We fietsten een stuk langs het Veerse Meer richting Kortgene naar de eerste stempelpost: Café Jet, waar een heerlijke Zeeuwse aanbieding te verkrijgen was. De 25 kilometerfietsers gingen hier al weer terug naar Goes. De overigen reden via het Veerse Meer naar Geersdijk waar de 2e stempelpost was in het Drenthehuis. Dit dorpshuis is na de watersnoodramp in 1953 geschonken door de provincie Drenthe. De 40 kilometerrijders gingen richting Wissenkerke en bogen even vóór het dorp rechtsaf, om terug te keren naar Goes. Tenslotte reden we via Wilhelminadorp en het Goese Meer terug naar het Sportpunt Zeeland.

Bron : Website Zeeuwse Rijwiel en Toer 4 daagse


Dag 2:

1196 deelnemers !!

Vandaag zagen de organisatoren van de 21ste Zeeuwse Rijwiel Tour 4 daagse 1196 deelnemers aan de start verschijnen voor wat beloofde een mooie dag te worden.

Vanochtend bij het open doen van de gordijnen was het echter heel even schrikken toen we regendruppeltjes op de ramen zagen zitten.
Was de weerman zo mis geweest ??
Hij had ons toch een mooie dag voorspeld ?

Gelukkig rond half 10 was het droog en stapten we in de auto richting Goes voor dag 2 van deze 4 daagse.

De route ging vandaag in Westelijke richting in tegenstelling tot gisteren toen we Noordelijk gingen.
Na een aantal kilometer verdwenen we met zijn allen in het poelbos alwaar het ietwat slecht uitgepijld was. Dit nam echter niet weg dat het er mooi fietsen is en er wel slechtere plaatsen op de aardbol zijn om te verdwalen.

Zeg nou zelf, zulke echte zeeuwse trekpaarden zie je toch alleen in Zeeland !?

Bij het uitrijden van het Poelbos kwamen wij een ouder echtpaar tegen waarmee we de eerste dag leuke kontakten hadden opgebouwd, de man had een lekke band en we waren het snel eens dat dat nu eenmaal een onderdeel is van het fietsen.
De hulp was al gearriveerd en even later zat het echtpaar weer op hun fiets.
Hulde voor de snelle hulp !

"De Vijf Gebroeders" uit 1851
De molen van Heinkenszand trok onze aandacht.

Onze reis werd vervolgd en in 's Heerarendskerke was de plaatselijke Petrus kerk te bezoeken.

Even verderop was het een gezamelijke lunch pauze leek het wel, deze dames doen zich te goed aan het meegebrachte eten en hebben de grootste lol. Maar ja, het weer was op dat moment ook fantastisch, net als de route !

De 2de en voor ons laatste stemelpost was in Restaurant Cafe "De Boei" in Wolphaarsdijk.
Van hieruit had je een mooi uitzicht over het haventje met zijn vele visserschepen.

Nog een laatste 10 á 12 km en we waren weer op de eindbestemming alwaar de dames en heren klaarzaten om de laatste stempel in het boekje te zetten.

We zijn nu halverwege de 4 daagse en tot nu toe alle lof voor de organisatie.
De sfeer is goed en gezellig en alles is goed verzorgd.

Nog 2 dagen waarvan morgen (donderdag) een zware dag beloofd te worden.
Hebben ze in de nijmeegse wandel4daagse hun 7 heuvelen dag, in Zeeland hebben we de WIND en die beloofd morgen ruimschoots aanwezig te zijn. (Windkracht 6 a 7 is voorspeld)

Meer hierover morgen.

Dag 3 :

1010 deelnemers !!

En dan is de dag daar en krijg je van de organisatie een "oneervol" voorstel.
Vandaag is er de mogelijkheid voor de 40 km rijders om 50 km te fietsen, we hebben speciaal een extra route uitgezet voor jullie werd er gezegd. Het klonk wel heel wrang op de dag dat de weerman windkracht 6 á 7 voorspeld zegt de organisatie dat je 10 km extra mag fietsen.
Ze zeiden er nog net niet bij dat het moest maar een fietsliefhebber pakt die extra 10 km toch wel moeten ze gedacht hebben.

Wij spraken af om ter plekke te beslissen en eerst maar eens aankijken hoe de dag en vooral de wind ons verging.
Dus wij op pad, we waren wat aan de late kant dus werd het eerste stuk met de wind in de rug lekker doorgetrapt.

We passeerden de brug van Wilhelminadorp en namen bijna al rijdend deze foto. De vaart zat er goed in, sterker nog het leek erop alsof dit een makkie ging worden. Let wel er staat "LEEK" want we wisten heel goed dat mooie liedjes niet lang duren.

Binnen no time reden we langs de Oosterschelde. Het uitzicht was spektaculair te noemen.


Na een eerste stempel gehaald te hebben en iets gegeten te hebben werd de reis voortgezet en voor we het goed en wel wisten reden we Kapelle in.

De plaatselijke kerk was te bezichtigen en omdat we toch lekker vooruitgang hadden geboekt stopten we hier om even binnen te kijken. De foto's staan in het fotoboek, ik wil u hier het megamooie uitzicht tonen wat u kreeg als u €1,- betaalde en 175 treden beklom om de kerktoren te bezichtigen.

Op de achtergrond ziet u de TV mast van Goes. Het uitzicht was machtig mooi, je kon 3 kanten opkijken en alle 3 hadden ze iets anders in petto.

Wij zetten verder koers want ondertussen naderden we de Westerschelde en de lucht boven de Westerschelde had zo te zien ook iets in petto voor ons.

En daar sta je dan !
Het sluisencomplex van Hansweert en de route in je hand waar op staat dat je hier moet beslissen of je 40 dan wel 50 km gaat doen.

Wij besluiten voor de 50 km te gaan want zoals eerder gezegd een echte fietsliefhebber laat zich niet tegenhouden door 10 km omrijden en een beetje wind !

Echter het bleef niet bij een beetje wind want we zaten net enkele kilometers op de verlengde route en we werden beloond voor onze hoogmoed.

We hadden net nieuwe regenkleding en die konden we gelijk testen op waterbestendigheid.
De dames op onderstaande foto vonden een andere manier om droog te blijven.
En zo gebruikte ieder een andere manier om te schuilen, de 1 onder een trailer van een vrachtwagen en de ander dook met zijn vrouw in de bosjes.
Ieder op zijn manier probeerde het vage lijf te redden !

Echter zoals altijd komt er na regen, zonneschijn.
En zo ook vandaag, we pikten de route terug op en kwamen ongedeert aan bij de laatste controlepost in Wemeldinge.

Vanaf hier was het in rechte lijn naar Goes, echter deze lijn was wel pal op de wind en bijna 10 km lang.
Pfff, dat was stoempen tegen de wind in.

Nog snel een mooi kiekje van deze mooie paarden wiens krachten wij nodig hadden om terug in Goes te geraken.

We hebben het gehaald en waren best wel moe maar ook blij dat we het stukje extra hadden gereden, het had tenslotte een paar mooie foto's opgeleverd.

Morgen (vrijdag) de laatste dag van de 4 daagse.
Het zit er bijna op.

Dag 4 :

1218 deelnemers !! Een rekord !!

Na een zeer zware beproeving gisteren en een redelijk goed herstel (Carolien wat last van hamstring) beloofde het vandaag een mooie dag te worden.
Weersverwachting was 22 graden Celsius met zon en de route ging door de zak van Zuid-Beveland.

Een rekord aantal van 1218 fietsers verschenen dan ook aan de start.

De route ging zoals gezegd naar de zak van Zuid-Beveland en dus zuidwaarts wat betekende dat we de wind (lees briesje) eerst tegen hadden, maar na gisteren kon die ons weinig deren.
Binnen korte tijd reden we door 's Heer Hendrikskinderen en bij het uitrijden ervan viel ons oog op dit Hans en Grietje huis. Een sprookjesachtig tafereel.

De weg ging verder naar Nisse waar we de eerste boterhammen nuttigden en met ons vele anderen en behalve fietsers bleken er nog meer geïnteresseerden te zijn voor het brood. Een ieder die het aan durfde om een stukje brood aan een van de eenden te geven werd als het ware bestormd door al zijn vriendjes.

Terwijl we daar zo lekker zaten te genieten reed deze mooie huifkar voorbij, getrokken door 2 zeer mooie paarden. Alweer een schilderachtig tafereeltje.

Behalve eenden en de huifkar kon men ook de kerk aanschouwen.
We kregen er een mooie uitleg over de geschedenis van de kerk.

Na een tweetal controleposten te hebben gehad kwamen we in de buurt van 's Gravenpolder bij de plaatselijke kaasboerderij aan. De meeste mensen stopten er even om rond te kijken en te genieten van een ijsje. Wij gebruikten 1 van de bankjes om onze laatste boterhammen op te eten en terwijl we dat deden hadden we een mooi uitzicht op de bovenstaande boerderij.
Wat is de zak toch mooi !!

Vandaag was niet alleen de kerk in Nisse open ter bezichtiging maar ook de kerk van Kloetinge was open. De mooiste foto heb ik echter buiten gemaakt. Het pad naar de kerkingang is een soort erehaag.

Een erehaag die we in Goes niet hadden bij terugkomst, echter dat kon ons niet deren.
We hadden de 4 dagen vol gemaakt en we hadden bovendien van elke dag genoten, ik wil dan ook afsluiten met het gehele organisatie commite te bedanken voor 4 fantastische dagen.
Volgend jaar zullen wij zeer zeker ons uiterste best doen om terug te komen.

Bovendien willen wij alle fietsers bedanken voor de gezellige dagen, in het bijzonder de Familie Nobels willen wij van harte bedanken voor de gezellige uren samen onderweg.

Sluiten wij af met een foto van de verdiende medaille en al hetgeen we hebben overgehouden en verzameld. We hebben er iemand een plezier mee gedaan.

Nog 1 klein dingetje om af te sluiten : IEDEREEN BEDANKT EN TOT VOLGEND JAAR !!!

Foto's van dit evenement zijn via onderstaande link te zien: http://www.mijnalbum.nl/Album=F3FFVO6C

Of klikt u op onderstaande foto voor een leuk overzicht :

Zeeuwse rijwiel toer 4 daagse

1 opmerking:

Anoniem zei

Familie de Koning,

Bedankt voor het zeer mooie verslaq en de lovende woorden aan onze organisatie.
Tot volgend jaat.

Jan van Haneghem,
penningmeesster ZRTV.