vrijdag 1 mei 2009

Tussen Watertoren en Vuurtoren

Kaart : West Zeeuws-Vlaanderen

Knooppunten : Schoondijke 43-42-48-49-47-46-40-13-17-15-16-14-20-7-22-21 Schoondijke
Afstand : 37 km
Datum : 1-5-2009

Deelnemers : Leen en Carolien

Een stralende dag die ons uitnodigde om naar het strand te gaan. Nu is naar het strand gaan voor iedereen anders op te vatten. Sommige gaan de hele dag in de zon liggen, anderen gaan met een boot het water op, wij als fietsliefhebbers pakken een kaart en zetten een fietsroute uit die ons naar het strand brengt.
We starten deze dag in Schoondijke, eigenlijk wilden we Oostburg doen maar Schoondijke heeft betere parking voorzieningen. Nu ligt Schoondijke maar 5 km van Oostburg dus na een klein tochtje sta je dan toch oog in oog met de watertoren van Oostburg.

Deze watertoren is zeer mooi beschildert, het lijkt nml. alsof hij lekt en dat er water langs de muur naar beneden loopt. Wij zullen het gebied tussen deze watertoren en de vuurtoren in Breskens (die we later in dit verslag tegenkomen) verkennen vandaag. Een gebied dat voornamelijk bestaat uit polders en kleine dorpjes en een plaats Breskens genaamd alwaar de visserij op nummer 1 staat.

Nadat we de vuurtoren achter ons hebben gelaten nemen we de rondweg van Oostburg. Het eerste stuk is "Het Grote Gat" een zeer uitgestrekt natuurgebied ten noorden van Oostburg. Het is een broedplaats voor vele vogelsoorten en dan ook terecht een beschermd natuurgebied.

Aan de zuid zijde van Oostburg valt het voormalige gemeentehuis op alwaar ondergetekende ruim 27 jaar geleden het ja-woord gaf aan zijn vrouw. Nog steeds is het een speciaal gebouw, echter als gemeentehuis is het niet meer aktief omdat er een herindeling heeft plaats gevonden waardoor de gemeente Oostburg is opgegaan in de gemeente Sluis en nu aldaar de huwelijksplechtigheden plaatsvinden, iets wat de meeste oude Oostburgenaren nog steeds pijn doet !

Na dit nostalgisch uitstapje ging het voor ons richting de kustlijn. We bereikten die in de buurt van Groede. De route bordjes verwijzen u om onder aan de duinen te blijven rijden, echter wij raden aan om gelijk bij Knp. 14 de dijk op te gaan en het grindpad boven op de duinen te nemen. het uitzicht over zee (links) en over het landschap (rechts) is indrukwekkend en met een beetje geluk kunt u Vlissingen zien liggen.

Na enkele km. over dat grindpad doemt hij dan ineens op, de vuurtoren van Breskens !!
Een fantastisch punt om even op een bankje te gaan zitten en te genieten van het uitzicht. Op een dag als vandaag zou je er willen blijven zitten. Zo mooi !!!

Nadat we een half uur op het bankje hadden gezeten in de buurt van de watertoren met het mega mooie overzicht over de Westerschelde.
We vervolgen onze weg om aan te komen bij een stukje nostalgie. We passeren nml. de oude veerhaven waar voorheen de veerboot aanmeerde voor naar Vlissingen. Nu komt er alleen nog een voet- en fietsveer. Voor diegene die een tocht willen maken met de veerboot op de route is het een leuke tocht over de Westerschelde voor enkele euro's per retour.

Foto's van deze trip zijn via onderstaande link te zien: http://www.mijnalbum.nl/Album=V68QX4CY

Geen opmerkingen: