zondag 31 mei 2009

De weg naar Doel

Kaart : Waasland

Knooppunten : Nieuw-Namen 60-12-13-14-15-10-8-1-69-67-68-11-10-60 Nieuw-Namen
Afstand : 52 km
Datum : 31-5-2009

Deelnemers : Leen en Carolien

We hadden al veel gehoord over Doel in België en zijn achtergrond, maar vooral over de huidige staat waarin het dorp zich momenteel bevindt. Als je dan fietsliefhebbers bent en je hebt een dag tijd dan is deze route echt een hoogtepunt.
Graag nemen wij u mee op onze tocht die we deze dag maakten.

De auto wordt in Nieuw-Namen op 1 km van de grens met België gezet. Recht voor de plaatselijke kerk is een mooie parkeergelegenheid dus vanaf daar wordt de reis naar Doel aangevangen. De weg naar Doel verloopt niet bepaald over rozen zoals u op onderstaande foto kunt zien. Na een kilometer of 7 worden we geconfronteerd met een serieuse strook kasseien zoals ze die alleen in België kunnen neerleggen.

Nadat we onze spullen weer terug goed hebben gelegd op de bagagedrager en de tassen terug recht hebben gehangen aan de bagagedrager vervolgen we onze weg en al snel doemen de enorme koeltorens van de kerncentrale Doel voor ons op. We rijden er op 100 meter afstand langs en pas dan zie je wat een enorme torens het zijn.
Even verderop gaan we de dijk op (serieuse kuitenbijter) en krijgen we vrij uitzicht over de Schelde en de havens van Antwerpen.

In de verte zien we het plaatsje Doel wat vandaag ons reisdoel is.
Nu zijn we expres op tijd vertrokken om eens een bezoek te brengen aan Lillo, het plaatsje ligt aan de overkant van de Schelde en via het gratis fiets-voetveer is het slechts 5 minuten varen.
De streek waar wij vandaan komen zeggen ze tegen de kinderen als ze net doen alsof ze iets niet weten : "Je moet niet net doen alsof je van Lillo komt".
Tot op heden weten wij niet waarom dat wordt gezegd en als iemand het weet horen we dat graag.
In ieder geval zijn wij nu in Lillo geweest en als u deze fietstocht rijd raden wij het u ook ten zeerste aan. Het kost 1 uurtje van uw tijd in verband met het pontje echter die hebben wij gevuld met een bezoekje aan Lillo en het nuttigen van onze meegebrachte boterhammen !

Midden in Lillo staat deze oude bunker die omgebouwd is tot restaurant.
Zodra u van het pontje af komt lijkt het alsof u 50 jaar terug in de tijd bent, er is niets verandert behalve de kerk die gerestaureerd is.
De kogelgaten zitten nog in de bunker zoals u kunt zien.

De terugtocht via het pontje stond gepland voor half 1 (12:30 uur) dus zorgden we dat we netjes op tijd terug waren bij de aanlegsteiger alwaar het pontje al lag te wachten op ons.
Terwijl het pontje de oversteek naar Doel maakt krijgt u een mooi zicht op de Antwerpse haven met zijn grote kranen en tankers.
Met deze aanblik ziet u ook gelijk wat de vijand van Doel is nml. een dok.

Als onpartijdig fietser kun je je niet te diep in deze kwestie inleven, echter zodra het pontje bij Doel aanlegt en wij met de fiets door Doel rijden wordt al snel duidelijk wat de bevolking heeft doorstaan en nog steeds meemaakt.

Bij het verlaten van het pontje zien we gelijk wat er speelt.
De oude molen met op de achtergrond de koeltorens van de kerncentrale of wel, het mooie nostalgische tegenover de oprukkende industrie en ook hier lijkt het weer David tegen Goliath gezien de afmetingen !

We dalen het weggetje af en gaan Doel in. Gelijk staat er een grote keeper op de muur als ware hij de beschermer van zijn "Doel". Echter is snel duidelijk dat deze keeper niet zijn beste wedstrijd heeft gespeeld want alles wat over is van Doel is een spookstad.
Hier en daar staat een auto maar die zijn van mensen die net als ons foto's maken en in dit geval dagjes mensen die boven op de dijk genieten van het uitzicht over de Schelde.

Ook wij passeren de keeper zonder al te grote problemen en krijgen een dorp te zien wat zeer diepe indruk achterlaat op ondergetekende.

De steigers staan nog tegen de gevel als ware hij nog volop bezig met de verbouwing van zijn huis, echter deze stelling staat klaar voor de sloop zoals het er nu voorstaat.

Al wat rest zijn herrineringen aan wat ooit was.
Mensen die gedichten ophangen op een denkbeeldig kerkhof. Spreuken op de muur die diepe indruk achterlaten.


Geen woorden voor nodig !

Wij verlaten Doel aan de westzijde na nog even geluisterd te hebben naar een bandje wat speelt op de straat.
Het bestaat uit krakers die enkele panden in hun bezit hebben genomen en waarschijnlijk de laatste bewoners vormen samen met een enkeling die blijft strijden voor Doel.
Wij hebben het gehele dorp doorkruist en slechts 1 echte bewoner aangetroffen.

Gelijk na het uitrijden van Doel wordt duidelijk dat die laatste bewoners een grote tegenstander bestrijden.
Zeecontainers, zeecontainers en nog eens zeecontainers. Duizenden zie je er.
Hier kun je volgens mij niet van winnen !

Wij laten alles wat met Doel en havens te maken heeft achter ons en rijden richting Kallo.
Echter voordat we zo ver zijn maken we een tussenstop bij het Liefkensfort. Het ligt in de buurt van de tolpoortjes van de liefkenshoektunnel. Een klein stukje verder wijst de route aan dat we naar rechts moeten, echter als we linksaf slaan ligt ongeveer 750 meter verder het fort.

Als u deze route rijdt is het zeer zeker de moeite waard om er even binnen te gaan.
Ze zijn er volop met restauratie werkzaamheden bezig maar het bezoekerscentrum is al open. Bovendien is er een mooie gelegenheid om er iets te nuttigen.

De muurschilderingen zijn een pracht voor het oog.

Na dit bijzondere bezoek gaan we verder naar Kallo.
Het gemeentehuis valt ons hier gelijk op. Alweer een zeer mooi oud gebouw wat bewaard is gebleven.

Na een zeer mooie en lange dag komen wij tot de conclusie dat dit een zeer mooie fietsroute is. Het hoogtepunt ligt in en rond Doel en Lillo.
Doel zal ik persoonlijk niet snel vergeten, ik weet bijna zeker dat ik er in een later stadium nog eens naar toe ga.
Bekijkt u de rest van de foto's want we konden ze niet allemaal kwijt in dit verslag.

Wij hebben deze dag genoten, ik weet bijna zeker dat u het ook zult doen als u besluit de route te rijden.

En dan nog even dit : Een mooie powerpoint presentatie over Doel !

Foto's van deze trip zijn via onderstaande link te zien: http://www.mijnalbum.nl/Album=NW3AGMQ8

Geen opmerkingen: