zondag 12 april 2009

Waterland Route

Kaart : West Zeeuws-Vlaanderen en Meetjesland

Knooppunten : Waterlandkerkje 52-77-76-73-74-86-83-82-75-43-46-44-45-31-32-39-50-53-52 Waterlandkerkje
Afstand : 39 km
Datum : 12-4-2009

Deelnemers : Leen en Carolien

Toen we "De kreken spreken route" hadden gereden vertelde ik al over het mooie krekengebied in deze streek. Vandaag zijn we terug geweest en hebben we aan de hand van de fietsknooppunten zelf een route uitgezet door deze streek. En wederom was het toppie !


De start van de route ligt in Waterlandkerkje, een plaatsje met enkele 100-den inwoners en midden in het dorp ligt de Hervormde kerk die in 1674 werd gebouwd. In feite werd eerst de kerk gebouwd en later het dorp er om heen gebouwd. Het is een zeer pitoresk klein kerkje wat de aandacht van een ieder trekt.

Wij verlieten Waterlandkerkje in zuidelijke richting alwaar het krekengebied ligt.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat even buiten Waterlandkerkje de eerste van vele kreken zich al aandiende. Het is in deze buurt een aan een schakeling van kreken en uitgestrekte wateren. Vandaar de naam voor deze route "de Waterland route" !

Via de gehuchten " Klein Brabant" en "de Bakkersdam" rijden we richting het volgende dorp.

Na een 10-15 km naderen we St. Kruis en al van heel ver zien we de plompe kerktoren die door zijn speciale vorm de bijnaam "Peperbusse" heeft gekregen. De plaquette naast de kerk is bijna niet meer te lezen, iets wat jammer is want deze kerk heeft een rijke historie.

Wij namen even de tijd in dit klein dorpje om iets te drinken want na dit dorp gaan we de uitgestrekte polders van het Meetjesland in.

We passeren de grens met Belgie om vervolgens een deel van het trajekt van de Kreken Spreken te rijden. Een route die we al eerder gereden en besproken hebben. De polders zijn uitgestrekt en soms waan je je in niemandsland. De rust die je hier vindt is onbeschrijflijk.
Het is de voorbode voor een heel mooi laatste stuk. Nabij IJzendijke passeren we de grens weer terug richting Nederland en bij het binnenrijden van IJzendijke valt al gelijk op dat we hier een apart dorp binnenrijden.
Zoveel cultuur in 1 dorp is ongelooflijk !

De muurschildering op de zijkant van het huis na de brandweerkazerne (Die op zich ook al historisch is) nodigt een ieder uit om op 1 van de bankjes te gaan zitten en zich te laten fotograferen. Iets wat wij natuurlijk ook hebben gedaan. Deze foto's kunt u zien door op de link onderaan dit verslag te klikken !

Als we het weggetje inslaan waar de muurschildering te vinden is, rijden we richting de molen, het ligt iets van de route maar hij is zo mooi in takt dat we de foto moesten hebben. En ik denk niet dat ik overdrijf als ik zeg dat hij mooi is.

Wij rijden via de hoofdstraat van IJzendijke richting de markt alwaar Prins Maurits ons uitnodigt om tegen hem te schaken. Wij hadden geen tijd, alleen de foto moest natuurlijk even genomen worden !

Nog een laatste blik over het marktplein en dan zie je linksachter op het marktplein ineens het museum van de Spaanse staats linie. Alweer een zeer oud pand wat goed aangeeft hoe zuinig men in IJzendijke is op zijn oude gebouwen.

Wij reden door op onze route en na nog een 10-tal km door de Zeeuws-Vlaamse polders komen we weer aan in Waterlandkerkje alwaar de auto nog netjes op zijn plaats stond.

Deze route is wederom een aanrader, als je van rust houdt is dit een must, je waant je werkelijk in niemandsland en alleen in de buurt van knp 46 is het even druk op de weg.

Foto's van deze trip zijn via onderstaande link te zien: http://www.mijnalbum.nl/Album=AIHWDFLT

Geen opmerkingen: