woensdag 6 augustus 2008

Maldegem en Omstreken

Kaart : Meetjesland

Knooppunten : 10-9-11-14-69-71-75-68-64-67-50-97-24-23-20-18-19-17-13-10
Afstand : 37 km
Datum : 06-08-2008

Deelnemers : Leen-Carolien-Jacqueline-Wim en MarianNa een paar dagen van minder weer en minder tijd stonden we allemaal te popelen om er weer tegen aan te gaan. We hadden gekozen voor een route rondom Maldegem in het door ons zo geliefde Meetjesland.
Ook deze keer hadden we vrienden meegenomen want het Meetjesland wil je graag met vrienden delen. Deze vrienden hadden ons vooraf gevraagd de route niet al te lang te maken daar zij beiden (Wim en Marian in dit geval) niet echt als getrainde fietsers te boek staan.

De start lag in het mooie centrum van Maldegem omdat wij genoodzaakt waren een fiets te huren voor onze schoondochter. Er kunnen er nml. maar 2 op de fietsdrager. Deze keer troffen we het toen de lieftallige dame (An ??) met een zeer mooie en goed berijdbare fiets op de proppen kwam. Een pluim voor de plaatselijke VVV !

Het centrum van Maldegem is de moeite waard om eens te bezoeken. Het enigste nadeel is dat het er altijd druk is en je je als fietser niet echt veilig voelt tussen al dat drukke verkeer.

Wij hadden echter onze auto aan het plaatselijke zwembad gezet en de fietsen bij het plaatselijke VVV kantoor gezet en lopend het centrum verkend. Op die manier beleef je Maldegem op zijn best ! Na deze korte wandeling was het tijd om op de fiets te stappen en het Meetjesland verder in te trekken. Met volle moed begonnen we aan wat een zeer mooie route zou worden met volop verassingen !

Het eerste mooie moment kwam al na een kilometer of 9 toen het Bedevaarts oord bij Kleit te zien was tussen de bossen.
Een zeer mooi en goed onderhouden stukje park alwaar menig mens kracht en troost vindt in de aanwezige Mariagrot.

Snel hierna veranderde de ondergrond van het fietspad van teerweg in grindpad en zelfs modderpad toen we het Drongengoed Maldegemveld inreden.

Een bepaald aantal kilometers van dit soort fietspaden proberen we altijd in onze route op te nemen als we in het meetjesland rijden omdat het Meetjesland daar om bekend staat.

Ondertussen hadden we al een uitzicht gekregen op het vliegveld van Ursel en hadden onze fietsen het al flink te verduren gekregen. De klok sloeg 12 uur en dus tijd voor de lunch. De temperatuur was al flink opgelopen en is het zaak om geregeld te drinken om problemen later op de dag te voorkomen.

Midden in het bos stond deze picknickhut waar we gretig gebruik van maakten en volop genoten hebben van een half uur rust.

Om bijna kwart voor 1 was het echter tijd om onze reis te vervolgen want er stonden ons nog ruim 20 km door de hitte voor de boeg. Onze vrienden genoten ondertussen zichtbaar.

De reis ging verder langs typische polderwegen tot aan het Schipdonkkanaal bij knooppunt 50 waar we onze volgende pauze inlasten alvorens we weer terug naar Maldegem zouden afslaan.
Echter er stond ons nog een aangename verassing te wachten.

Tussen knooppunt 97 en 24 ligt volgens mij het smalste fietspad van het Meetjesland. Amper 5 fietsbanden breed, onverhard en ruim 2 kilometer lang met aan beide kanten maïs of onkruid. Tegenliggers komen hier niet echt van pas.

Na deze mooie ervaring ging de reis verder richting het Canada Museum bij knooppunt 24.


Een eerbetoon aan zij die zich hebben ingezet voor onze vrijheid. Wij hadden helaas geen tijd om binnen te gaan kijken omdat de klok al ruim over 2 uur aangaf en wij op tijd thuis moesten zijn. We hebben ons echter voorgenomen om hier op een later tijdstip nog eens langs te gaan.

Nog 10 km te gaan en wij naderden onze laatste bezienswaardigheid die dag. Iets waar ik persoonlijk de hele dag naar had uitgekeken.
De kerk in Adegem.

Wat zijn ze toch mooi en ik blijf mij elke keer weer verbazen hoe open en toegankelijk deze gebouwen zijn in Belgie.

Mijn belangstelling gaat elke keer weer uit naar de bouw en indeling van de kerken. Je zult ze dan ook vaak vinden in mijn verslagen.

De rondreis zat er weer op voor die dag, wij en onze vrienden hebben zeer genoten van deze trip en ik heb hem dan ook opgenomen in mijn lijst van favoriete routes. De afstand is voor iedereen te doen en je beleefd van alles.

Typisch Meetjesland dus !!!

Foto's van deze trip zijn via onderstaande link te bezichtigen.
http://www.mijnalbum.nl/Album=EEUENHX4

Geen opmerkingen: