zaterdag 9 augustus 2008

Cadzand - Sluis - Oostkerke - Cadzand

Kaart : West Zeeuws-Vlaanderen en Brugse Ommeland

Knooppunten : 32-33-30-31-96-97-99-94-92-54-55-56-19-20-22-41-38-39-40-44-43-46-45-29-32
Afstand : 45 km
Datum : 09-08-2008

Deelnemers : Leen-Carolien-Jacqueline en Edwin

Nog 2 dagen te gaan en de maand vakantie zit erop, echter de weersverwachting voor deze zaterdag is goed te noemen dus trekken wij er weer op uit voor een mooie trip. Ons oog is gevallen op een route vertrekkende vanuit Cadzand-Bad om vervolgens via Sluis het Brugse Ommeland in te trekken. Deze streek staat bekend om zijn vele molens en kanalen. Echter het eerste waar ons oog opviel was deze zuil die bij de kerk in Cadzand staat en symbool staat voor de wens van velen om Wereldvrede te bewerkstelligen. Een eeuwig brandende vlam voor de wereldvrede, iets wat best wel indruk maakt en zeer zeker onze aandacht verdient.

Na dit moment van bezinning ging de reis verder naar Sluis waar, zo was ons verteld, één van de mooiste fietspaden van Nederland zou liggen.
De kans om daar over te fietsen lieten we ons niet ontnemen nu we hier toch in de buurt waren.
We moeten toegeven dat je een fietspad, zoals het te zien is op de foto, zelden tegen komt. Schitterend gelegen in een waterrijk gebied met een uitzicht waar je nooit genoeg van krijgt is dit inderdaad een zeer mooi exemplaar.
Echter onze tocht moest verder want we hadden nog ruim 30 km voor de boeg en onze magen rommelden al goed. Op naar een volgend hoogtepunt op deze route.
Onze route liep voor een groot gedeelte langs het kanaal tussen Sluis en Brugge met een geplande stop bij het gehucht Hoeke alwaar deze brug de verbinding is tussen Noord en Zuid. Het punt van waar de foto is genomen is waar we onze eerste stop gepland hadden en waar we mooi op tijd aankwamen. De boterhammen ging er gretig in en het half uurtje rust kwam voor de meesten op een goed moment.

Ondertussen begon de lucht wat dicht te trekken en begonnen we ons toch zorgen te maken of de voorspelde regen voor de avond geen rekening met ons ging houden. Echter het bleek loos alarm want enkele kilometers verder klaarde het alweer op. De tocht liep verder via Oostkerke langs het Leopoldkanaal in de richting van Ramskapelle. De tocht langs datzelfde Leopoldkanaal mag als een hoogtepunt van deze route worden aangemerkt. Het feit dat het ontzettend druk was op dit fietspad (autovrij) bewees dat het een prachtige dag was voor een mooie trip.

Aangekomen in Ramskapelle hadden we het slecht getroffen want de plaatselijke wielervereniging had een wielerkoers gepland op de dag dat wij er door moesten. Iets wat ons wat vertraging en speurwerk opleverde om de goede bewegwijzering te vinden. Echter ook dat kwam weer in orde dus ging de rit verder richting Knokke-Heist.

Dit deel van de route is het minst leuke. Allereerst kregen we 2 gevaarlijke kruispunten voor geschoteld om vervolgens door een buurt te rijden waar wij ons als gewone burgers van deze maatschappij niet echt op het gemak voelden. Zelden hebben we zoveel dure Mercedessen, BMW's, Audi's en Range Rovers gezien als hier in Knokke-Heist. Wij gunnen iedereen zijn geluk, echter een fietsroute door deze buurt is niet echt gepast. Echter dit is een persoonlijke mening. Maar goed, niet getreurd, er kwam nog een leuk stuk waar wij ons zeer op verheugden.

Het laatste stuk van de route voert ons door het natuurgebied 't Zwin nabij Cadzand-Bad. Wat een prachtig stukje natuur is hier te zien. Een ieder die hier in de buurt is moet dit eens gezien hebben. Overal waar je kijkt is een stukje ongerepte natuur te zien. Een echte aanrader.
Al rijdend over de duinen komen we uiteindelijk aan in Cadzand-Bad waar we nog na genieten van de route met een drankje en een hapje.

Alweer komen we tot de conclusie dat het een mooie route was en op het stukje rond Knokke-Heist na een zeer rustige route.
Mede door dat minpunt rond Knokke-Heist komt deze route dan ook niet in mijn lijst met favourite routes.

Ik hoor u allen denken, hij zei toch dat er een hoop molens op de route waren ? Ik heb er niet 1 voorbij zien komen in dit verslag.

Welnu hier zijn er enkele.


De molen van Retranchement.
De molen van Terhofstede.

Tot zover onze fietstochten tijdens onze vakantie.
We zullen zeer zeker nog blijven fietsen de komende maanden, echter we zullen vanaf heden afhankelijk zijn van de weekenden. De boterham moet nu eenmaal ook verdient worden.

Foto's van deze trip zijn via onderstaande link te zien:
http://www.mijnalbum.nl/Album=OKV77VXM

Geen opmerkingen: