zaterdag 30 augustus 2008

Kustlijn en Achterland

Kaart : West Zeeuws-Vlaanderen

Knooppunten : Breskens 20-14-10-37-38-39-34-35-36-44-41-12-13-17-15-16-20 Breskens
Afstand : 34 km
Datum : 30-08-2008

Deelnemers : Leen en CarolienHet is alweer 2 weken geleden dat we er eens op uit waren geweest met de fiets maar deze zaterdag kon niets ons tegen houden om er weer op uit te trekken.
Deze keer ging de reis per auto naar Knooppunt 20 nabij Breskens van alwaar we de reis begonnen die ons voor een gedeelte langs de kust van de Noordzee zou leiden en via het achterland weer terug naar Breskens.

De kust van de Noordzee staat bekend om zijn zeer mooie flora en fauna.
In eerste instantie voerde onze route onderaan de dijk, echter al snel ging het naar boven en daar werden we al gelijk blij verrast met een vogelobservatiepost.

Werkelijk een zeer mooi uitzicht over hetgeen de Noordzee te bieden heeft.
Lekker even genieten van het uitzicht want het is hier echt de moeite waard.

Wij gingen vol goede moed verder want er stond ons nog heel veel te wachten en de tijd was wat kort voor ons die dag.
Zelden krijg je ook zo'n mooie kans om wilde bramen te plukken.
Eenmaal de duinen verlaten kwamen we ineens 2 dorpsgenoten tegen. Wij waren met de fiets en zij helaas met de 4-wieler (auto). Even zwaaien en dan snel door. Volgende keer hebben we iets bij te kletsen met deze personen.

Onze reis ging verder naar Cadzand alwaar een mooie molen is te vinden in het centrum van het dorp.
Dit zou niet de enigste molen op onze route zijn, echter ik kan ze moeilijk allemaal op dit stukje kwijt dus raad ik u aan om het foto album er even op na te slaan. Daar staan meer mooie foto's van deze route die ik hier niet kwijt kan.
Bijna aan het eind van deze korte maar mooie route kruisen we nog de Nieuwkerkse kreek. Vanaf de brug over de weg heeft u naar beide zijden een heel mooi en rustgevend uitzicht, waar alweer de Flora en Fauna rijkelijk aanwezig is.

Onze volgende stop is het mooie pittoreske dorpje Groede.
Lange tijd wist ik wel dat ze de inwoners van dit dorp papvreters noemden, echter ik wist nooit waarom. Sinds vandaag weet ik het en deel ik dit verhaal met u allen.

Dit wetende hebben we nog een kort bezoek gebracht aan de plaatselijke kerk die in zeer slechte staat is en de subsidie is misgelopen om hem op te knappen. Zeer triestig dat zo'n mooie oude kerk daterende uit +/- 1500 in groot verval is. Wij hebben de plaatselijke mensen beloofd aandacht te besteden aan hun kerk op ons weblog en bij deze willen wij dan ook een ieder die dit leest om te helpen deze kerk te behouden voor de volgende generaties.

De enigste manier om deze kerk te bezichtigen is staande in een kooi met een valhelm op ter bescherming van vallende brokstukken. Diensten kunnen er niet meer in gegeven worden en al het meubilair staat aan één kant van de kerk.

Dit mag toch niet gebeuren in deze huidige tijd van welvaart !!

Laatste bezienswaardigheid is de zijkant van deze kerk alwaar een beeld staat van Jacob Cats, de beroemde schrijver die ons land heeft gekend.

Dit maakt Groede tot één van de mooiste dorpjes op deze korte maar mooie route.
De conclusie van deze route is als volgt :
Ondanks het feit dat deze route niet zo heel erg lang is is het wel een zware route voor de benen. Het gedeelte door de duinen is zwaar omdat het trajekt zeer glooiend is en nooit vlak. Eenmaal uit de duinen kom je in uitgestrekte polders waar de wind vrij spel heeft. Je hebt dus konstant het idee dat je tegenwind hebt of alsof je bergop rijd. er is echter wel heel veel moois te zien.

Zijn er dan helemaal geen minpunten op te noemen ?
Jawel, die zijn er wel. Langs de kust is het in de zomer ontzettend druk en het stuk over de duinen is toegankelijk voor auto's en daar is het pad iets te smal voor. Je moet dus vaak van de fiets of uitwijken in de berm voor tegemoet komend verkeer.

Of hij in onze top 5 komt ?
Op dit moment van schrijven wel, echter hij komt op P5 dus zal uiteindelijk eruit vallen.
Echter we kunnen hem wel aanraden als u in de buurt bent.

Foto's van deze trip zijn via onderstaande link te zien: http://www.mijnalbum.nl/Album=KLDO4PIP

Geen opmerkingen: