zondag 11 juli 2010

Tempusroute

Kaart : Tempusroute

Startplaats - DeKlinge
Afstand : 38 km

In de Fietsen moet kunnen nr. 77 die geheel gewijd is aan Oost-Vlaanderen staat een verslag over de Tempusroute.
Nu hadden wij in het verleden al eens vaker zo'n bordje van die route gezien onderweg, echter nooit verder bij nagedacht. Echter het verhaal in de FMK over die route maakte ons nieuwsgierig, dus wij vandaag op de fiets voor een ontdekkingstocht door de gemeente Sint Gillis-Waas.
We zetten de auto achter de kerk te Klinge alwaar een grote parking is en je gelijk voor de deur van de kerk op de route zit.

De zon schijnt, de moed is goed, wat of wie houdt ons tegen om er een mooie tocht van te maken ?
Net voor het uitrijden van de Klinge merken we een beeldje op wat de klompenmaker moet voorstellen. Een beroep dat hier in het verleden veel werd uitgevoerd. Het is tenslotte een agrarisch gebied waar we vandaag door rijden.
We rijden al snel Klinge uit en komen uit op de oude spoorlijnbedding die Hulst verbindde met Sint Niklaas in Belgie. Het is nu een zeer mooi vrijliggend fietspad. Een genot over te rijden.Nadat we de snelweg onderdoor zijn gegaan slaan we af richting Sint Pauwels. We rijden even een stukje langs een bedrijventerrein maar daarna wordt het allengs mooier en mooier.

Bij de twistkappelletjes houden we even een stop. Onze maag en keel voert een twist uit wie het eerst wordt voorzien. Eten maar vooral drinken is op een dag als vandaag op tijd nodig. De thermometer geeft alweer bijna 30 C aan en besluiten op tijd een pauze in te lassen om te kunnen drinken.

We doorkruisen vervolgens het centrum van Sint Pauwels en merken een mooie combinatie op. Eerst passeren we een beeldwerkje wat de molenaar voorstelt om even later de molen zelf te zien.

De Roomanmolen

Na al dit moois gaat onze weg terug naar de spoorwegbedding die ons terug terug brengt richting Sint Gillis Waas. We passeren onderweg het gemeenschapscentrum De Route en besluiten hier op het terras een verkoelende drankje te nemen.
Na enige tijd rijden we verder en komen al snel aan in Sint Gillis Waas alwaar we een mooi ommetje moeten maken rond de kerk. De kerk staat al vaak op de foto, wij maken er snel een van het oorlogsmonument voor de deur.

Vanaf Sint Gillis Waas gaan we de expresweg terug over en gaan de polders in richting Meerdonk. Onderweg valt ons oog op de Free Foxes.
We maken een ommetje in Meerdonk wat ons zelfs even een tochtje bezorgd door de weide alwaar de koeien zo dichtbij liggen dat je ze bijna aan kunt raken.

Het stuk tussen Meerdonk en de Klinge is helaas wat saai. Een zeer lange rechte weg brengt ons tot bijna in Klinge alwaar onze auto nog netjes op zijn plaats achter de kerk staat.

Hoe deze route nu te beoordelen ?
Welnu, wij hebben genoten. De route voert veelal over vrijliggende paden alwaar de auto's geen toegang hebben. We doorkruisen elke dorpskern (4) alwaar gelegenheid tot drinken en eten is en van alles te zien is.

De gemeente Sint Gillis Waas heeft ons blij verrast met deze tocht.
Wij beoordelen hem met een 8,5 en raden hem aan bij een ieder.

Foto's van deze tocht zijn hier te vinden : Fotoalbum Tempusroute

Geen opmerkingen: