zondag 18 juli 2010

Maerlantroute

Kaart : Maerlantroute

Startplaats - Aardenburg
Afstand : 52 km + 8 km extra lus

De Maerlantroute stond al lang op ons verlanglijstje en vandaag was het dan eindelijk feest en niet alleen voor ons maar ook voor onze vrienden Wim en Marian. Zij gingen mee op pad tijdens onze reis door het land van Jacob van Maerlant.

De bordjes geven aan dat we 52 km hebben te gaan vandaag maar het werden er uiteindelijk 60 omdat het overzetpontje "Kobus" wat ons over de Damse vaart moest zetten, kapot was en wij dus een aanzienlijk stuk rond moesten rijden. Beetje jammer want "Kobus" is een begrip voor wie deze route rijd.

Wij zetten de auto in Aardenburg want op zondag is het altijd ontzettend druk in Sluis en Damme en bovendien ligt Aardenburg dichter bij onze woonplaats.

We rijden al snel Belgiƫ in. Middelburg is nml. het eerste plaatsje wat we aandoen.
Even wanen we ons in de hoofdplaats van Zeeland maar bij nadere controle zien we toch echt de grenspaal en bord staan dat we Belgiƫ zijn ingereden.

De schandpaal staat trots te wachten op een eventueel volgend slachtoffer, wij wachten er niet op en vervolgen onze weg.

Via wat omwegen komen we in Donk aan alwaar we onze eerste stop houden. De weg is verandert van glad in hobbelig als we voor de kerk langs rijden. De typische kasseien zoals je er vele kunt vinden in Vlaanderen.

We rijden vervolgens in 1 stuk door naar Damme want daar staat een lange stop gepland.
Het dorp straalt zo ontzettend veel cultuur uit dat je het kunt opsnuiven op het moment dat je het dorp in rijd.
Wij hebben echter andere plannen, wij willen eindelijk na 2 eerdere mislukte pogingen nu eindelijk de toren van de kerk beklimmen en een bezoek brengen aan de kerk zelf.

Als je in Damme komt moet je echt even de tijd nemen om beiden te doen.
De bezichtigingen kunnen van 10-12 en van 14-17 uur. Neem er de tijd voor want het uitzicht vanaf de 43 meter hoge toren is magnifiek en iets om nooit te vergeten.
Je ziet Zeebrugge, Knokke-Heist en Brugge in 1 oogopslag.


De kerk is ook een absolute aanrader. Hij is pas (2009) gerestaureerd en in volle glorie hersteld.
Zelden zoveel pracht gezien !

Na al die pracht en praal gebouwd door mensenhanden staan we ineens oog in oog met dit mooie paard. De natuur is toch wonderschoon !
Wij vervolgen onze weg in de richting van "Kobus", het handmatig bedienbaar pontje over het kanaal Sluis - Brugge.

Echter bij aankomst blijkt het pontje stuk te zijn en rest ons niets anders dan om te rijden via de brug bij Hoeke. Helaas want "Kobus" is nu eenmaal onderdeel van deze route en je kunt niet elke dag zelf een overzetpontje bedienen.
Echter niet getreurd, het weer is mooi en het fietspad langs het kanaal is een leuk alternatief en wie denkt alleen te zijn als fietser heeft het ver mis. Het wemelt van de fietsers langs het kanaal. Het is dan ook zeer snel dat we in Sluis aankomen alwaar het mooiste stukje fietspad ligt.

Sluis is geheeld omgeven door wallen en laat ze nu net daar een mooi fietspad langs hebben gelegd. Een leuk grindpad met aan weerszijden water en natuur. Een lust voor het oog.

Door alle omzwervingen zijn wij ondertussen aardig laat op pad. Na het verlaten van Sluis gaat de rit snel naar Aardenburg alwaar onze auto nog netjes staat.
De fietsen worden er terug opgezet en onze mascotte heeft zeer genoten van deze dag.

De beoordeling is vlug gemaakt.
Als u de tijd heeft en wilt nemen bezoekt u dan de toren van Damme, het stadje Sluis met al zijn pracht en praal en de beoordeling schiet de lucht in.
Wij gaan voor een 9,0

Meer foto's staan in ons fotoalbum.

Geen opmerkingen: