zaterdag 10 juli 2010

Mauritsroute

Kaart : Mauritsroute

Startplaats - Sluiskil
Afstand : 44 km


Het is vandaag snikheet en toch willen we gaan fietsen. De weersverwachting beloofd buien in de middag dus besluiten we niet ver van huis te gaan fietsen. Laat nu de Mauritsroute dwars door ons dorp lopen, dus was de keuze snel gemaakt. Vandaag doen we de Mauritsroute.
Een 44 km lange rit waarbij we het sluizencomplex ven Terneuzen zullen aandoen. Iets wat wij voor een groot deel achterwege laten.


Zoals gezegd, de route loopt dwars door ons dorp dus starten we gewoon lekker thuis. Nu is de lus die via ons dorp loopt een uitbreiding op de Mauritsroute dus besluiten we pas 2 km van huis op de Langeweg de standaard route aan te vangen en de 2 km heen en terug als lief erbij te doen. Al na enkele kilometers door de mooie polders van het Zeeuws-Vlaamse land bereiken we het sluizencomplex van Terneuzen.


We maken kennis met het Portaal van Vlaanderen zoals het sluizencomplex van Terneuzen ook wel genoemd wordt. Het verbindt de haven van Gent met de Westerschelde en is de derde haven van Nederland.


En zie je dus regelmatig van deze grote zeeschepen langsvaren. Deze grote autoboten vervoeren elke week vele auto's over het Kanaal van Gent naar Terneuzen.


Na dit motorisch spektakel van een enorm zeeschip gaan we terug de polders in alwaar een enkele pk onze aandacht trekt. Hij geniet van een lekker zonnetje, wij vervolgen echter snel onze weg want als je stilstaat in de zon krijg je het pas echt warm. Het is zaak de schaduw zoveel mogelijk op te zoeken als je stilstaat.


We komen al snel aan in Hoek alwaar het tijd is voor de middaglunch. We zetten ons neer in de schaduw want de thermometer geeft ondertussen 30 C aan. Drinken is het devies.
Na de tussenstop gaan we verder via de riante polders richting Philippine, de plaats in Zeeuws-Vlaanderen die bekend staat om zijn vele mosselrestaurents. Als u van mossels houdt is dit de "place to be", wij houden er helemaal niet van en na het maken van menige foto zijn we dan ook weer snel het dorp uit.


Richting Sas van Gent gaat het nu, we passeren het Hollands Gat en rijden een stukje door Belgiƫ alvorens het zover is.Via menig polderweg komen we aan in Sas van Gent, er is in Sas van Gent zoveel te zien dat ze een speciale website hebben gemaakt waarop is alles is omschreven.

Wij vernoemen hier graag het beeld van de Schepentrekker. Het staat een beetje verscholen achter de bosjes langs de rijksweg langs het Kanaal Gent - Terneuzen maar het is er niet minder fraai om.

En dan ineens staat er een bordje dat we moeten afstappen !
Het padje leidt ons een 50-tal meter door het ondergrondse gangenstelsel dat is opgegraven.

We verlaten Sas van Gent langs de minst mooie kant. We passeren nml. stinkende industrie alvorens we weer de polders induiken. Na enkele kilometers komen we weer terug op de Langeweg. De boer heeft ook vernomen dat het kan gaan regenen en besluit zijn gewas van het land te halen. Het is nu 15:30 en snikheet, voor ons zit de tocht erop en kijken terug op een route die voor ons weinig verassingen in petto had.
Echter als vreemdeling kun je volop genieten van o.a. het Portaal van Vlaanderen (wat te bezichtigen is) en Philippine met zijn mossels en uiteraard Sas van Gent met zijn rijke historie.

Wij becijferen hem met een 7,5 maar kunnen ons voorstellen dat een vreemdeling hem hoger beoordeelt !

Geen opmerkingen: