zaterdag 26 juni 2010

Nevelland route 50 km

Kaart : Nevelland route

Startplaats - Merendree (Belgie)
Afstand : 50 km


Veel gelezen over de Nevelland route en vandaag kwam het er dan eindelijk van dat we de route gingen rijden. Iedereen die erover schrijft is er laaiend enthousiast over en wij weten nu waarom en niet alleen weten we waarom, we zijn er zelf ook laaiend over.
Iedere fietser die routes rijd moet deze eens een keer gereden hebben.

Wij starten in Merendree, we parkeren onze auto achter de kerk alwaar een mooie parking is en de route loopt over de parking dus de auto vinden we altijd terug.

Na een paar drukke wegen komen we al snel op de landelijke wegen van de streek.
Even opletten bij de spoorovergang tussen Merendree en Landegem. De kaart geeft aan dat we eerst nog een stukje langs het spoor blijven rijden, echter er zijn werkzaamheden bezig en daarom moeten wij gelijk over de spoorwegbrug om aan de andere kant de route weer op te pikken. De route wordt er een paar kilometer korter door maar die worden zeer ruim gecompenseerd.

Na Landegem vervolgen we de route via zeer landelijke wegen met hier en daar een strookje onverhard, echter dat hoort erbij en ze zijn heel goed te berijden.
En dan sta je ineens voor een schitterend kasteel aan de kasteeldreef. Snel een paar plaatjes schieten want meestal staan ze verscholen tussen bossen en zijn ze niet te zien vanaf de weg.

Na wat omzwervingen via zeer rustige landelijke weggetjes en wegeltjes komen we aan in Nevele alwaar we via de fietsers en voetgangersbrug het Schipdonkkanaal oversteken. Daarna is het even zoeken naar het vervolg maar je moet ineens steil naar beneden langs het kleine gemaal.

Waarna we in het centrum van Nevele aankomen. Het is even opletten want het is er best druk vandaag. Het kan niet anders want het weer is fantastisch en de terrassen zitten vol.

Nog even snel een foto van het Herenhuis voordat we Nevele uitrijden.

Het gaat nu in snel tempo richting Poesele alwar we een bezoek brengen aan de plaatselijke kerk, iets wat wij toch wel enkele keren per jaar proberen te doen tijdens het fietsen. De meeste keren sta je versteld van de schoonheid in de kerken.

Na Poesele wordt onze weg versperd door wel een heel bijzonder tafereel.
Er staat een fiets langs de kant van de weg, er is een elastiek over de weg gespannen en er staat een rood wit gestreepte pion op de weg om ons er op attent te maken dat we er echt niet door mogen.
Wat zou hier aan de hand zijn denken we, en terwijl we overleggen wat de reden kan zijn van dit oponthoud komt er ineens een koe de weg op lopen.

Onze verbazing wordt enkel maar groter als er meerdere de weg opkomen lopen. Als laatste van het bonte gezelschap komt de boer die zijn koeien van de stal naar de wei aan het begeleiden is. De wei ligt een 100-tal meter verderop dus volgen wij op gepaste afstand de rij koeien. Als zij eenmaal in de wei zijn kunnen wij onze weg vervolgen.

Onze weg wordt vervolgd richting Hansbeke alwaar ons oog valt op de aparte vorm van de plaatselijke kerktoren. Er staat een grote boom voor de kerk met een bankje eronder. Wat heeft een fietser nog meer nodig ? Het is 30 graden en het bankje staat in de schaduw van de boom.

Tijd voor een rustpauze dus !

Er zijn nog een kilometer of 10 te gaan als we het Schipdonkkanaal voor een 2de keer oversteken. We rijden enkele kilometers langs het kanaal om alweer via een wegeltje af te slaan richting Merendree.

De plaatselijke kerk is al van ver te zien. Onze auto staat er nog netjes. De temperatuur is wel behoorlijk opgelopen maar dat kan ons niet meer deren.
We hebben zojuist genoten van een zeer mooie fietsroute.
Een echte aanrader voor iedereen.

Beoordeling is dan ook niet anders dan de volle 10,0

Zie ook :
De leuke fietser

Foto's van deze trip zijn via onderstaande link te zien: Nevellandroute

Geen opmerkingen: