woensdag 23 juni 2010

Het nauw van Bath

Kaart : Knooppunten kaart Zuid-Beveland en Tholen

Startplaats - Kruiningen (Nederland)
Knooppunten : 87-90-97-93-94-75-76-77-74-95-98-92-91-99-65-86-85-87
Afstand : 48 km


Vandaag weer eens het knooppuntensysteem gebruikt om te fietsen. De laatste tijd doen we het minder omdat we zoveel mogelijk thema routes willen rijden voordat ze opgeruimd worden. Het knooppuntensysteem zal uiteindelijk overblijven is onze verwachting.
Echter de streek waar we vandaag wilden fietsen heeft geen echte themaroute door het gebied lopen dus de knooppunten kaart van Zuid-Beveland en Tholen erbij genomen en al snel hadden we een mooie tocht naar het nauw van Bath uitgezet.

We starten in Kruiningen alwaar de oude molen ons uitzwaait.
We rijden vervolgens richting de voormalige veerhaven, hier kwam tot 2003 de veerboot Perkpolder-Kruiningen aan. Het gehele complex wordt nu omgebouwd tot appartementen complex. Bijna niets herrinerd ons aan de oude tijd van broodje frikandel of kop soep op de veerboot.

Zoals gezegd, ons reisdoel is het nauw van Bath alwaar de vaargeul van de Westerschelde op zijn smalst is. Regelmatig gebeuren hier botsingen tussen 2 schepen of loopt er een aan de grond. Om de schepen van heel nabij te zien dient men de dijk op te gaan want jammer genoeg loopt het knooppunten netwerk niet over de dijk maar onder aan de dijk en dan nog wel aan de land kant. Zeer jammer want nu zie je niets anders dan polders terwijl aan de andere kant van de dijk het ene grote schip na het andere vlak langs komt.

En als je dan boven op de dijk staat en je hebt genoten van de scheepvaart en je draait je terug om zie je het pitoreske dorpje Bath. Slechts 90 inwoners rijk maar wel voorzien van de enigste evangelische kerk van Nederland.

Wij vervolgen onze reis richting knooppunt 77 en passeren ondertussen het Schelde-Rijnkanaal.
We nemen de tijd om even op een bankje te zitten en we genieten volop van de rust die hier is te vinden. Op slechts enkele 100-den meters van de drukke A58 richting Bergen op Zoom.
Wij zijn echter op ons uiterste oostpunt gekomen en vanaf hier gaat het langs de Oosterschelde kant terug naar Kruiningen.

Onderweg moeten we van de route afwijken omdat er volop werkzaamheden gaande zijn om de Oosterschelde dijken te verstevigen. Op deze manier komen we door Krabbendijke. We nemen wederom tijd voor een rustpauze en genieten op een terras van een koel drankje. De temperatuur is ondertussen opgelopen tot 27 graden.

Vanaf hier gaat het snel terug naar Kruiningen, we steken menig maal het spoor over. Het loopt van Vlissingen naar Bergen op Zoom en is de enigste treinverbinding die Zeeland uitgaat. Zoals gezegd, we steken hem enkele keren over alvorens we Kruiningen in de verte zien opdoemen.

Nog snel even een bezoekje aan het sluizencomplex van Hansweert waar zomers een pontje vertrekt voor de fietsers. Het brengt ons in de zomer naar Perkpolder en is onderdeel van Rondje met een Pontje. Onze auto staat echter in Kruiningen en een 10-tal minuten later zit het er op voor ons.

Ons oordeel is dat de route saai was maar wel zeer rustig. We hebben volop genoten van de rustige wegen, echter een bezoekje aan een bezienswaardigheid was er niet bij. Het ligt gewoonweg niet langs het parcours. De dag op zich was natuurlijk fantastisch.

Waardering : 7,0

Geen opmerkingen: