zondag 16 mei 2010

Leiestreek route

Kaart : Leiestreekroute

Startplaats - Drongen (Belgie)
Afstand : 55 km
Datum : 16-5-2010

Schijnt bedriegt zeggen ze en vandaag ging dat zeker op.
We kiezen vandaag voor de Leiestreekroute omdat de Leiestreek als mooie streek staat aangeschreven.

We parkeren de auto in Drongen op de parking aan de kerk om van daaruit de route aan te vangen.

Na de oversteek over de R4 bereiken we de bosbaan van Gent alwaar het een drukte van belang is deze zondagmorgen. Heel veel mensen die joggen en op het water is een roeiwedstrijd aan de gang.

Het is de ideale plaats om aan de drukte van de stad Gent te ontkomen en te werken aan de conditie of om te ontspannen om vervolgens weer de hele week te kunnen werken.

Wij zoeken onze ontspanning verderop want er liggen ons heel veel kilometers voor de boeg vandaag. Zware kilometers zoals later zou blijken want de Leiestreek is nu niet echt vlak te noemen.

Na de passage van het station van St-Denijs-Westrem draaien we eindelijk even van het spoor weg. Tot nu toe hebben niet anders dan drukke wegen en spoorwegen gehad en was er altijd wel veel lawaai om ons heen. We gaan op pad naar Deinze maar ondertussen pakken zich donkere wolken boven ons samen.
Is dat een voorbode of slechts dreiging ?

Wij besluiten om ervan uit te gaan dat het met dreiging zal aflopen en zetten de fiets op de markt (waar het kermis is dit weekend) en nemen de tijd voor een bezoek aan een aan de markt gelegen terras voor een lekkere kop koffie met pannenkoek. Echter iedereen zit lekker frietjes te eten etc. maar de persoon die de pannenkoeken moet bakken is nog niet aanwezig en ons wordt verteld dat hij pas over 1,5 uur aanwezig zal zijn.
Wel jammer, dat er in grote letters WAFEL en PANNENKOEKEN op de gevel staat.
We houden het bij de kop koffie en een klein half uurtje later zitten we weer op de fiets.

De reis gaat naar het noorden en de wind komt nu in de rug te staan.
We vervolgen de weg langs het Schipdonkkanaal. Na enkele kilometers passeren we Stokerij Filliers alwaar onderstaand distilleertoestel voor de poort staat.

Het herrinert aan de goude tijd toen er veel van dit soort stokerijen in de streek rond Deinze waren.
Wij hebben echter niets met drank dus na de nodige kiekjes te hebben genomen vervolgen we onze weg. Waar het eerste deel van deze route (tot in Deinze) ons tegenviel begint dit deel van de route steeds mooier te worden.

We komen bij het kasteel van Ooidonk. Voor wie de tijd heeft is het te bezichtigen. Het kost € 7,00 per persoon.
Net buiten het terrein van het kasteel was het tijd voor een rustpauze. De kilometerteller gaf 35 km aan dus moesten we er nog 20 doen.

Na deze pauze vervolgden we onze weg naar St. Martens Latem alwaar ons fietsershart sneller ging kloppen. Voor dit soort plekjes gaan we nu op pad.
Rust en rijkdom leven daar mooi naast elkaar en je wordt getrakteerd op de meest uiteenlopende wegverhardingen. Grindpaden , kasseien en wat je maar niet kunt gebruiken om ee nweg mee aan te leggen vinden we hier op ons pad.

We passeren de royal golf club als ook de Latemse Meersen. De natuur heeft hier voorrang lijkt het wel.

En dan kom je eindelijk in het dorp zelf en staat daar de St. Martinus kerk.

We vervolgen onze tocht richting Afsnee en hopen maar dat het pontje vaart. Nu moet u zich niet teveel voorstellen bij het woordt "pontje". Het betreft hier een klein bootje waar net 6 fietsen op kunnen en waarmee de mensen je maar al te graag overzetten. Het kost niets echter er staat een klein houten bakje bij het roer alwaar je een kleine bijdrage in mag gooien. Wij deden dat maar al te graag. Wij waren al lang blij dat het pontje vaarde want het alternatief is nml. enkele kilometers omrijden.

Vaart het pontje niet dan dient u de fietsknooppunten nr. 56 en 62 te volgen om aan de overkant te komen !!

Na een korte pauze aan de Leie na de overzet rijden we terug richting Drongen. Nog even bukken bij dit tunneltje onder de spoorbaan door en in de verte zien we de kerktoren dan Drongen verschijnen. Het zit erop en moe maar voldaan blikken we terug op deze tocht.

Het eerste deel tot in Deinze was ons inziens veel te lawaaierig. Je rijd veel langs een drukke weg of je hoort de snelweg in de verte. Bovendien zijn de treinen ook nooit ver weg, bovendien is het vaak klimmen en dalen als je weer eens een snelweg over moet. Kortweg, deel 1 is een tegenvaller. Echter als je eenmaal in Deinze bent geweest en je komt terug richting Drongen is het volop genieten. Je komt ogen te kort om alles in je op te nemen en je fietst langs rustigere wegen.

Wij voorzien deze route met een 7,0 omdat de schijn deze keer bedroog.
De Leiestreek is mooi, echter vandaag maar de helft ervan.


Foto's van deze trip zijn via onderstaande link te zien: Leiestreek route

Waardering 7,0

1 opmerking:

Roland zei

Hallo,
Ik heb deze fietsroute nu reeds een drietal keer gereden en eigenlijk wil je er steeds naar terugkeren. Ik heb dit vorige week nogmaals gedaan en ben gestart vanuit Deinze. Wat mij dit keer speciaal opgevallen is, is dat er eigenlijk tusen Gent en Deinze weinig te beleven valt. Het is pas tussen Deinze en Gent dat de bijzonderheden zitten. Spijtig er had wel iets meer kunnen opzitten. Volgende week doe ik de Milieu route nog eens opnieuw maar ook de Elfdorpenroute die eveneens vanuit Deinze kan aangevangen worden is best de moeite waard.