zondag 25 april 2010

Lieveroute

Kaart : Lieveroute

Startplaats - Lovendegem (Belgie)
Afstand : 42 km
Datum : 25-4-2010

Wat een geluk, zo wil het fietsseizoen eerst niet op gang komen en zo schijnt alweer een heel weekend de zon. Dus voor ons weer het sein om erop uit te trekken.
Tijdens 1 van onze wandeltochten dit voorjaar waren we onderweg bordjes tegen gekomen van de Lieveroute en we hadden toen al besloten om hem te rijden. Vandaag was dus de dag om hem eens nader te bekijken.

De weerman voorspelde in de 2de helft van de dag wat kans op regen dus we besloten op tijd te vertrekken. Net iets over de klok van 10 uur stond de auto in de Kasteeldreef te Lovendegem van alwaar we vertrokken. Let echter op, dat de auto op deze parking op zondag de hele dag gratis mag staan maar op andere dagen kost het geld. Zet hem in dat geval achter het gemeentehuis alwaar een gratis parking is !!

Na het vertrek van de parking sla je linksaf en gelijk voor je staat het bord van de start van de route met uitleg wat je zoal kunt verwachten. Lees het even want er staat nuttige informatie op.

Als je langs het bord kijkt zie je het mooie kasteel van Lovendegem.

Het kasteel Dons de Lovendeghem, aan de Kasteeldreef in Lovendegem, werd gebouwd tussen 1858 en 1888 naar het ontwerp van architect P. Van Kerckhove. Het staat op de plaats van een sterk verbouwd 17de-eeuws kasteeltje met donjon. Het kasteel is toegankelijk via een stenen walbrug en toegangspoort geflankeerd door vierkante torens. Het kasteel werd opgerokken in eclectische stijl met behoud van een 17de-eeuwse kern. Op het domein bevinden zich onder andere ook nog een ijskelder, een neogotische kapel, enkele dienstgebouwen en een kasteelhoeve. Het kasteel werd samen met de wallen, het binnenhof en het omgrachte park in 1996 beschermd. De gekasseide kasteeldreef met twee dubbele rijen eiken werd al in 1978 beschermd. Onlangs werden enkele 130 jaar oude eiken vervangen door nieuwe bomen.

Na dit mooie eerste stuk rijden we richting Zomergem.
Onderweg passeren we de Sluis van Schipdonk en alweer is het volop genieten als we ons laten zakken op een bankje wat langs het water staat. Je hebt op deze plek een mooi uitzicht en met de zon op de kruin is puur genieten.

We naderen Zomergem, echter de routebordjes laten ons net voor Zomergem linksaf slaan.
Neemt u echter de tijd om even 1 kilometer rechtdoor te rijden, u komt zodoende in het centrum van Zomergem terecht. Het is er heel gezellig met de vele terrasjes en het oog valt meteen op de plaatselijke kerk en het mooie oude gemeentehuis.

Voor ons alweer aanleiding om even te zitten op het bankje naast de kerk en te genieten van het voorjaars zonnetje. Bovendien is het tijd om de innerlijke mens te versterken. Het volgende stukje route is namelijk het Keigatbos.

We krijgen een kort maar krachtig stukje bos voorgeschoteld en het is goed opletten dat je de grote stenen omzeild want anders wordt het toch banden plakken. Dus voorzichtigheid geboden !

Na de passage van Oostwinkel draaien we het fietspad langs de Lieve op.
We maken kennis met de stroom waar de route zijn naam aan te danken heeft. Wat volgt is een kilometers lang autovrij fietspad waar totale rust heerst en de fietser zich baas op aarde voelt. Wat is fietsen op deze manier toch een lust !

Na die mooie tocht langs de Lieve arriveren we terug in Lovendegem. We steken via een hoge passage het Kanaal Gent-Brugge over en zien alweer een bankje staan aan de waterkant.

Tijd dus voor pauze 2, we zijn nog maar een kleine 10 km verwijdert van het einde van de route en nemen de tijd. Juist genoeg tijd om deze waterskiƫr te zien passeren.

Wat nog volgt is een passage van Vinderhoute.
We rijden door het centrum en krijgen het ene mooie na het andere voorgeschoteld. Het laatste stukje van de route verrast ons nog met de volgende kadootjes :


De Sint Bavo kerk

De dikste kastanje boom van Belgiƫ

Kasteel Schouwbroek

En tot slot de Van Vlaenderensmolen

Even verderop steken we het Kanaal Gent-Brugge terug over en zien Lovendegem in de verte lonken. De auto staat er nog en we kijken terug op een route die wat ons betreft zeer goed en rustig te noemen is. We hebben een zeer mooie dag achter de rug en kunnen deze route bij een ieder die van rust houdt aanbevelen. Neemt u a.u.b de tijd voor deze route want er is heel veel te zien en te genieten. Iets wat wij zeer zeker hebben gedaan vandaag !!

Zie ook :
De tweezame fietser
Tour de Frans

Foto's van deze trip zijn via onderstaande link te zien: Lieveroute

Waardering 8,5

Geen opmerkingen: