zaterdag 9 oktober 2010

Pyramide

Kaart : Knooppuntenkaart West-Zeeuws Vlaanderen

Startplaats - Sluiskil (Nederland
Knooppunten route : Sluiskil-20-27-26-16-15-10-19-36-48-49-89-88-12-13-20-Sluiskil
Afstand : 34 km

Routedetails kaart

Eigenlijk is voor ons het wandelseizoen al begonnen maar vandaag konden we het toch niet laten om de fiets nog eens van stal te halen.

Dit alles voor een mooie tocht die bij ons thuis aanvangt om westwaarts te rijden.
Echter omdat het al lang geleden is en niet alles meer zo automatisch gaat kwamen we na een 5-tal km erachter dat we het fototoestel vergeten waren.

Niet slim, dus vandaag zonder foto's.
Echter het kaartje willen we jullie niet onthouden omdat de tocht op zich best leuk is en het voor ons toch weer een dagje op de fiets was. Iets wat de weergoden ons dit jaar niet altijd gunden.

Morgen is voor ons weer een wandeldag maar als het even kan zullen we ook weer de fiets nemen, echter in deze tijd van het jaar heeft het wandelen even de voorkeur.

Tot snel !

zondag 5 september 2010

Tussen de oude en nieuwe haven

Kaart : Knooppuntenkaart Oost-Zeeuws Vlaanderen

Startplaats - Sluiskil (Nederland
Knooppunten route : Sluiskil-22-29-73-42-43-44-15-54-12-19-10-40-28-25-26-27-22-Sluiskil
Afstand : 52 km

Routedetails kaart

Eindelijk na 3 weken niet te wezen fietsen was het vandaag weer eens tijd om de stalen rossen uit de schuur te halen. Deze keer wilden we jullie kennis laten maken met een stukje van Zeeland waar we zelf wonen. Daarom vertrokken we vanaf huis richting het oosten. Ons doel was Oude haven. Een gehuchtje net ten noorden van Hengstdijk. Onze terugreis zou via de nieuwe haven van Terneuzen lopen.

We knoopten enkele knooppunten aan elkaar en die brachten ons via Spui met zijn mooie beltmolen en Magrette richting Zaamslag.

Echter net voor Zaamslag slaan we bij de bovenstaande wilgen rechtsaf richting steenovens.

Via zeer mooie landelijke polderwegen met zeer mooie uitzichten zoals deze mooie boerderij komen we aan in Vogelwaarde.

Tijd voor een uitgebreide rustpauze want vanaf dit punt hebben we de wind in de rug. Iets wat zeer welkom is want de rest van de route loopt voor een groot deel langs de Westerschelde.

Net voor we in Terneuzen aankomen passeren we buurtschap "Griete" alwaar het plaatselijke cafe een uitstekend en wel gebruikt rustpunt is voor menig fietser.

In Terneuzen is het genieten van de aanwezige kunst op de boulevard en als je geluk hebt, zoals wij vandaag, kun je zelfs de kunstenaar aan het werk zien. Je kunt zien hoe de beelden op de boulevard tot stand zijn gekomen. Na dit schouwspel vervolgen we onze weg naar het sluisencomplex van Terneuzen.

Het is er een komen en gaan van schepen. Het wordt ook wel het portaal van Vlaanderen genoemd. Op zo'n mooie dag als vandaag is het er leuk toeven en je kunt de schepen bijna aanraken.

Voor ons zit de trip er bijna op, nog enkele kilometers door de polder richting Sluiskil en we kunnen genieten van een lekkere bak koffie.
En weer hebben we genoten van een rit door de streek waar we wonen.

maandag 9 augustus 2010

Burggravenroute

Kaart : Burggravenroute (Oost-Vlaanderen)

Startplaats - Kluizen (België)
Afstand : 45 km

Routedetails kaart

Na de lange rit met de auto de vorige keer besloten we nu om het dichter bij huis te zoeken.
Onze keuze viel daarbij op de Burggravenroute, qua afstand leuk te doen voor iedereen en vanaf ons huis is het amper 20 minuten rijden met de auto.

De streek kennen we goed omdat we hier vaak meedoen aan wandeltochten. We verwachtten dan ook niet veel nieuws te ontdekken vandaag, hadden we ons daar even in vergist !
De streek is ontzettend mooi en zeer landelijk met typische hoeveboerderijen en typische meetjesland landschap.

Wij zetten de auto in Kluizen omdat we Ertvelde als 1 van de laatste plaatsen wilden bezoeken.
En bovendien is Kluizen niet zo'n grote plaats dus ben je zo goed als verzekerd van een parkeerplaats. Zodoende vertrokken we vanuit Kluizen en na een 5-tal kilometer gaan we door een fietsers tunneltje waar de plaatselijke kunstenaars de nodige graffity hebben aangebracht.

Het volgende dorp is Wippelgem.
Na het uitvoerig aanschouwen van de Geraardsmolen rijden we even verderop het terrein van het kasteel op. Het kasteel is al zo vaak gefotografeerd dat wij eens een foto plaatsen van de bijbehorende stallen. Als u deze route rijd bezoek dan even het terrein. Het is er prachtig toeven.

Vanaf hier rijden wij voor ons op onbekend terrein. Evergem hebben wij nog nooit aangedaan dus is het opletten en rondkijken om uit te zien naar bezienswaardigheden. Echter let hier ook op de weg en de route bordjes a.u.b.
Na een bezoek aan de plaatselijke kerk vervolgen wij onze weg richting het kanaaltje "de Lieve".

Het kanaaltje zelf is ontzettend smerig in deze tijd van het jaar, het staat zo goed als droog waardoor het stinkt en het aanzicht toont ook al niet fris. Ons oog valt echter wel op een mooie muurschildering. Hij staat op de zijgevel van de plaatselijke fietsenmaker langs het kanaaltje.

Na nog enkele kleinere gehuchtjes gaat onze pad richting Ertvelde. Onderweg zetten we ons op een bankje in het zonnetje en constateren dat de plaatselijke landbouwers het druk hebben.
Is het geen plaatje ?

We komen aan in Ertvelde, de woonplaats van Eddy Wally. Eddy heeft heel België en Nederland aan zijn voeten liggen met zijn liedjes. Echter wij zijn niet op zoek naar hem maar stuiten wel op de "hoge mottenwal". Alweer een mooi plekje om even rust te houden om zodoende energie te hebben voor het laatste stuk.

Nog snel een kiekje maken van het oude gemeentehuis van Ertvelde en 5 km verderop zit de tocht erop.

Wij hebben serieus genoten vandaag van de streek die we zogenaamd goed kenden.
Wederom zijn we verrast in eigen streek.

Een 8,5 is dan ook een terechte waardering.

Meer foto's in het fotoalbum !

Zie ook :
De leuke fietser
Fietsen moet kunnen nr. 59

vrijdag 6 augustus 2010

Heideroute (Antwerpse Kempen)

Kaart : Heideroute (Antwerpse Kempen)

Startplaats - Essen (België)
Afstand : 57 km

De heideroute in de Antwerpse Kempen stond al heel lang op ons lijstje van fietsroutes die we wilden rijden. We hebben al 2 keer eerder in deze streek gefietst en elke keer een zeer fijne dag gehad. Vandaag was dan eindelijk de dag dat we afreisten naar Essen om deze route te rijden.

De heideroute is naar verluid de oudste en eerst aangelegde fietsroute in de Antwerpse Kempen.

Iedereen die we spraken of alles wat we vooraf hadden gelezen over deze route was positief dus wat zou ons stoppen om alweer een mooie dag te beleven. Onze 2 vrienden (Wim en Marian) besloten om mee te gaan. De zon was aanwezig en ons goed humeur zat ook al dagen in de tas.
Op naar Essen dus !

Het vertrek was gepland aan het station van Essen alwaar ruime parkeer voorzieningen zijn.
We steken na vertrek de spoorbrug over en slaan rechtsaf richting het voormalige station wat in zeer vervallen staat is. Even verderop zijn de quarentaine stallen, dit alles wijst op een rijk verleden.

Na een lastige oversteek gaat onze weg de kalmte in van de Antwerpse Kempen. Een kalmte waar we later op terug komen. Eerst echter passeren we de oase van rust zoals het kappelletje wordt genoemd waar we even halt houden om onze dierbaren te herdenken.

Daarna gaan we de echte rust in.
Naar onze mening komt nu een lang en saai stuk van de route. Rust,rust en nog eens rust.
Het zou leuk zijn om ook eens iets te kunnen bezoeken of iets anders te zien dan polderlandschap. Zoals al vaker aangegeven bezoeken wij graag eens een dorpje om rond te lopen of fietsen en van alles te aanschouwen. Deze keer volgt echter 20 kilometer landschap, wat op zich leuk is om door te fietsen maar het fototoestel heeft er weinig te doen.
Beetje variatie zou van ons wel mogen !

Echter uiteindelijk komen we aan in Gooreind en vanaf daar wordt het afwisselender. We nemen een kiekje van de kerk en kopen brood bij de bakker tegenover diezelfde kerk. We zien het vanaf hier weer helemaal zitten. De kaart geeft aan dat de weg naar Kalmthout is ingeslagen.


En wat is het dan ineens jammer dat we het Suske en Wiske museum over het hoofd hebben gezien. We zijn er in ons enthousiasme voorbij gereden. Nergens is ons een bordje opgevallen dat we rechtdoor moesten om het te bezoeken, dus zijn we gewoon de route blijven volgen en die loopt er net niet langs (jammer) !
Echter, we passeren een heel mooi oud huisje wat ons aan Hans en Grietje doet denken. Toch nog een beetje compensatie al is het uit een ander verhaaltje.

Ondertussen begint er iemand uit de groep zin in koffie te krijgen. We beloven om in Heide bij het station te stoppen voor een bak heerlijke koffie.
We draaien de hoek van het station om en er staat een soldaat op wacht, is dit een voorbode van onheil ? Is hier een oorlog uit te vechten ? Nee hoor, de stroom is enkel uitgevallen.
Overal klinkt het alarm van de huizen en de serveerster brengt ons het slechte nieuws dat er geen stroom is dus ook geen warme koffie. Wat een domper.
We nemen ons voor om de koffie op een andere plaats te nemen.

We rijden door naar het bezoekerscentrum "de Vroente" waar aan de overkant van het pleintje een mooie gelegenheid is om koffie te drinken. En om iedereen tevreden te houden trakteren we op pannenkoek.

Waarna we het bezoekerscentrum nog even aandoen.
En uiteindelijk zijn het Suske en Wiske die ons met een knipoog vertellen dat het een mooie dag was.

We rijden nog een stukje door het polderlandschap richting Essen waar we bij aankomst constateren dat het karrenmuseum en info centrum al geruime tijd gesloten zijn. De klok wijst bijna 18:00 uur aan dus niet verwonderlijk dat het dicht is.

We komen een kilometer verder bij de auto terug aan en kijken terug op de route.

We geven hem een lagere beoordeling dan menig ander om de reden dat we het eerste stuk te lang zonder bezienswaardigheden verstoken bleven. Als je van de route afwijkt zal er wel iets te zien zijn maar wij beoordelen de route zelf en niet de omliggende streken.

Vandaar een 7,5

Gedetaileerde kaart vindt u hier !
Meer foto's staan zoals altijd in ons fotoalbum.

Zie ook de Leuke fietser

dinsdag 3 augustus 2010

Zwinroute

Kaart : Zwinroute

Startplaats - Cadzand-Bad
Afstand : 38 km

Verrast worden in je eigen streek, waren de woorden van mijn vrouw toen we halverwege deze route even op een terrasje zaten te genieten.
En zo zien we het beiden.

We wonen in dit deel van Nederland en toch werden we vandaag plezierig verrast.
Soms heb je zo'n route waarvan je denkt dat je de streek al goed kent en dat de route wel door de polder zal lopen en je niet veel meer te zien zal krijgen.
Welnu, vandaag was alles anders.

We starten in Cadzand-Bad alwaar we de auto voor € 3,50 een hele dag op een mooie parking kwijt kunnen. Het is hier allemaal op toerisme gericht dus parkeer gelegenheid is schaars.
We zijn lekker op tijd en eigenlijk is het vandaag geen strandweer, althans nog niet !

Het vertrek is gelijk veel belovend wanneer we een serieuse kuitenbijter krijgen voorgeschoteld. De route loopt over een hoger gelegen fietspad. Dus gelijk een van de laagste versnellingen steken en klimmen. We komen op een fietspad wat wel enig onderhoud tekort heeft gekregen. Echter het is weer eens iets anders.

De route loopt de eerste 7 km langs de kust en wat gelijk opvalt zijn de vele, heel vele, bankjes zoals hierboven op de foto. Nog nooit hebben we zoveel bankjes op een route gezien. De gehele route staan ze er. Ook hier kunnen we weer aan afleiden dat kosten nog moeite zijn gespaard om het de toerist naar de zin te maken.
Van ons mogen ze er op elke fietsroute zoveel zetten.

Aan Nieuwvliet verlaten we de kustlijn en draaien we het dorp in. We stoppen bij de molen om onze eerste boterham stop te maken. Ook hier weer bankjes genoeg.
Een ander punt wat tot dusver opvalt en de gehele route opgaat is het feit dat we door de dorpskernen rijden. Ook hier weer een pluim voor de bedenkers van deze route.

Na Nieuwvliet wordt de tocht vervolgd naar Zuidzande. Een merkwaardig kunstwerk trekt onze aandacht. Het is ter nagedachtenis aan de gesneuvelden uit Zuidzande tijdens een bombardement in de 2de wereldoorlog.

En die 2de wereldoorlog blijft ons nog even achtervolgen als we een steen opmerken die geplaatst is om de wandelaars van de wandeltocht Hoofdplaat-Knokke de weg te wijzen.
Deze tocht wordt elk jaar gelopen ter nagedachtenis aan de Canadese bevrijders.

De volgende plaats die we aandoen is Sluis. Een plaats die weinig introductie nodig heeft bij de Vlamingen en Zeeuwen. Het is het bruisende hart van West Zeeuws-Vlaanderen.
De Zwinroute doet de plaats echter niet echt aan. We rijden er via een zeer mooi fietspad rond. Een fietspad wat veel goed maakt en ons langs de verdedigingswallen van de stad voert en je op de weg zet naar Sint Anna Termuiden.

Dorpskern St. Anna Termuiden

Na Sint Anna zoals het in de volksmond wordt genoemd gaan we naar Retranchement. Waar alweer de herrinnering aan de Canadese bevrijders opvalt.

Uiteindelijk komen we via een schitterende tocht weer terug aan in Cadzand-Bad.
Je blijft je verbazen over de pracht en rust.
Denk echter niet dat je in de zomer alleen bent op de fiets want overal waar je rijdt of kijkt zie je fietsers, alweer om je erop te wijzen dat de toerist hier de baas is. Echter de fietspaden zijn zo goed aangelegd dat het goed samenleven is met diezelfde toerist.

De beoordeling is 9,5 omdat wij denken dat een fietsroute er zo dient uit te zien.
Heel veel rustbankjes, je rijdt door elke dorpskern dus genoeg te zien en veel plaatsen om een terrasje te pakken.
Er zijn maar 2 kleine nadelen in ons ogen. Hij is te kort en het laatste stukje mag over de duinen in plaats van beneden, maar dat zijn dan ook maar kleine euvels aan deze route.

Voor de rest een echte topper !!

Foto's in het fotoalbum.

Zie ook : De leuke fietser.

dinsdag 27 juli 2010

Zeeuwse Rijwiel en Toer 4 Daagse 2010

Kaart : Zeeuwse Rijwiel en Toer 4 daagse 2010

Knooppunten : n.v.t
Afstand : 4 x 60 km
Datum : 27-7-2009 t/m 30 juli 2010

http://www.fietsvierdaagsezeeland.nl/

Dag 1:

1242 deelnemers !!

De kop is eraf !
Voor de 2de maal doen wij mee met de Zeeuwse rijwiel en toer 4 daagse.
Deze keer kiezen we voor de 60 km tochten omdat we nu toch zo langzamerhand het gevoel willen hebben om meerdere dagen achter elkaar 60 km te rijden. Iets wat we over 2 jaar 20 dagen achter elkaar moeten doen. En elke training er 1 is.

De organisatie is zoals gewoonlijk weer opperbest. Het weer laat ons echter op dag 1 even in de steek lijkt het. Maar schijnt bedriegt zoals we al vaker hebben gezien. Rond het middaguur klaart het op en rijden we in een leuk zomer zonnetje het 2de deel.

Wissenkerke ontvangt ons met bloemen. Verderop in het dorp draait de molen op volle toeren.

Hebben we in Kamperland even zicht gehad op de Oosterscheldekering, bij Colijnsplaat zien we de Zeelandbrug in volle glorie. En omdat het weer opgeklaart is hebben we er een redelijke goed zicht op. Dus tijd voor een paar foto's.

Na 60 mooie kilometers komen we terug aan in Goes alwaar de start en finish is gelegen.
Als de rest van de week zo mooi is als de 1ste dag beloofd het een supperweek te worden.

Dag 2:

1243 deelnemers !!

Dag 3:

1212 deelnemers !!


Dag 4:

1294 deelnemers !!









Bedankt voor de 4 fijne dagen.

Voor alle foto's verwijzen wij u naar het fotoalbum.