vrijdag 6 augustus 2010

Heideroute (Antwerpse Kempen)

Kaart : Heideroute (Antwerpse Kempen)

Startplaats - Essen (Belgiƫ)
Afstand : 57 km

De heideroute in de Antwerpse Kempen stond al heel lang op ons lijstje van fietsroutes die we wilden rijden. We hebben al 2 keer eerder in deze streek gefietst en elke keer een zeer fijne dag gehad. Vandaag was dan eindelijk de dag dat we afreisten naar Essen om deze route te rijden.

De heideroute is naar verluid de oudste en eerst aangelegde fietsroute in de Antwerpse Kempen.

Iedereen die we spraken of alles wat we vooraf hadden gelezen over deze route was positief dus wat zou ons stoppen om alweer een mooie dag te beleven. Onze 2 vrienden (Wim en Marian) besloten om mee te gaan. De zon was aanwezig en ons goed humeur zat ook al dagen in de tas.
Op naar Essen dus !

Het vertrek was gepland aan het station van Essen alwaar ruime parkeer voorzieningen zijn.
We steken na vertrek de spoorbrug over en slaan rechtsaf richting het voormalige station wat in zeer vervallen staat is. Even verderop zijn de quarentaine stallen, dit alles wijst op een rijk verleden.

Na een lastige oversteek gaat onze weg de kalmte in van de Antwerpse Kempen. Een kalmte waar we later op terug komen. Eerst echter passeren we de oase van rust zoals het kappelletje wordt genoemd waar we even halt houden om onze dierbaren te herdenken.

Daarna gaan we de echte rust in.
Naar onze mening komt nu een lang en saai stuk van de route. Rust,rust en nog eens rust.
Het zou leuk zijn om ook eens iets te kunnen bezoeken of iets anders te zien dan polderlandschap. Zoals al vaker aangegeven bezoeken wij graag eens een dorpje om rond te lopen of fietsen en van alles te aanschouwen. Deze keer volgt echter 20 kilometer landschap, wat op zich leuk is om door te fietsen maar het fototoestel heeft er weinig te doen.
Beetje variatie zou van ons wel mogen !

Echter uiteindelijk komen we aan in Gooreind en vanaf daar wordt het afwisselender. We nemen een kiekje van de kerk en kopen brood bij de bakker tegenover diezelfde kerk. We zien het vanaf hier weer helemaal zitten. De kaart geeft aan dat de weg naar Kalmthout is ingeslagen.


En wat is het dan ineens jammer dat we het Suske en Wiske museum over het hoofd hebben gezien. We zijn er in ons enthousiasme voorbij gereden. Nergens is ons een bordje opgevallen dat we rechtdoor moesten om het te bezoeken, dus zijn we gewoon de route blijven volgen en die loopt er net niet langs (jammer) !
Echter, we passeren een heel mooi oud huisje wat ons aan Hans en Grietje doet denken. Toch nog een beetje compensatie al is het uit een ander verhaaltje.

Ondertussen begint er iemand uit de groep zin in koffie te krijgen. We beloven om in Heide bij het station te stoppen voor een bak heerlijke koffie.
We draaien de hoek van het station om en er staat een soldaat op wacht, is dit een voorbode van onheil ? Is hier een oorlog uit te vechten ? Nee hoor, de stroom is enkel uitgevallen.
Overal klinkt het alarm van de huizen en de serveerster brengt ons het slechte nieuws dat er geen stroom is dus ook geen warme koffie. Wat een domper.
We nemen ons voor om de koffie op een andere plaats te nemen.

We rijden door naar het bezoekerscentrum "de Vroente" waar aan de overkant van het pleintje een mooie gelegenheid is om koffie te drinken. En om iedereen tevreden te houden trakteren we op pannenkoek.

Waarna we het bezoekerscentrum nog even aandoen.
En uiteindelijk zijn het Suske en Wiske die ons met een knipoog vertellen dat het een mooie dag was.

We rijden nog een stukje door het polderlandschap richting Essen waar we bij aankomst constateren dat het karrenmuseum en info centrum al geruime tijd gesloten zijn. De klok wijst bijna 18:00 uur aan dus niet verwonderlijk dat het dicht is.

We komen een kilometer verder bij de auto terug aan en kijken terug op de route.

We geven hem een lagere beoordeling dan menig ander om de reden dat we het eerste stuk te lang zonder bezienswaardigheden verstoken bleven. Als je van de route afwijkt zal er wel iets te zien zijn maar wij beoordelen de route zelf en niet de omliggende streken.

Vandaar een 7,5

Gedetaileerde kaart vindt u hier !
Meer foto's staan zoals altijd in ons fotoalbum.

Zie ook de Leuke fietser

Geen opmerkingen: