dinsdag 3 augustus 2010

Zwinroute

Kaart : Zwinroute

Startplaats - Cadzand-Bad
Afstand : 38 km

Verrast worden in je eigen streek, waren de woorden van mijn vrouw toen we halverwege deze route even op een terrasje zaten te genieten.
En zo zien we het beiden.

We wonen in dit deel van Nederland en toch werden we vandaag plezierig verrast.
Soms heb je zo'n route waarvan je denkt dat je de streek al goed kent en dat de route wel door de polder zal lopen en je niet veel meer te zien zal krijgen.
Welnu, vandaag was alles anders.

We starten in Cadzand-Bad alwaar we de auto voor € 3,50 een hele dag op een mooie parking kwijt kunnen. Het is hier allemaal op toerisme gericht dus parkeer gelegenheid is schaars.
We zijn lekker op tijd en eigenlijk is het vandaag geen strandweer, althans nog niet !

Het vertrek is gelijk veel belovend wanneer we een serieuse kuitenbijter krijgen voorgeschoteld. De route loopt over een hoger gelegen fietspad. Dus gelijk een van de laagste versnellingen steken en klimmen. We komen op een fietspad wat wel enig onderhoud tekort heeft gekregen. Echter het is weer eens iets anders.

De route loopt de eerste 7 km langs de kust en wat gelijk opvalt zijn de vele, heel vele, bankjes zoals hierboven op de foto. Nog nooit hebben we zoveel bankjes op een route gezien. De gehele route staan ze er. Ook hier kunnen we weer aan afleiden dat kosten nog moeite zijn gespaard om het de toerist naar de zin te maken.
Van ons mogen ze er op elke fietsroute zoveel zetten.

Aan Nieuwvliet verlaten we de kustlijn en draaien we het dorp in. We stoppen bij de molen om onze eerste boterham stop te maken. Ook hier weer bankjes genoeg.
Een ander punt wat tot dusver opvalt en de gehele route opgaat is het feit dat we door de dorpskernen rijden. Ook hier weer een pluim voor de bedenkers van deze route.

Na Nieuwvliet wordt de tocht vervolgd naar Zuidzande. Een merkwaardig kunstwerk trekt onze aandacht. Het is ter nagedachtenis aan de gesneuvelden uit Zuidzande tijdens een bombardement in de 2de wereldoorlog.

En die 2de wereldoorlog blijft ons nog even achtervolgen als we een steen opmerken die geplaatst is om de wandelaars van de wandeltocht Hoofdplaat-Knokke de weg te wijzen.
Deze tocht wordt elk jaar gelopen ter nagedachtenis aan de Canadese bevrijders.

De volgende plaats die we aandoen is Sluis. Een plaats die weinig introductie nodig heeft bij de Vlamingen en Zeeuwen. Het is het bruisende hart van West Zeeuws-Vlaanderen.
De Zwinroute doet de plaats echter niet echt aan. We rijden er via een zeer mooi fietspad rond. Een fietspad wat veel goed maakt en ons langs de verdedigingswallen van de stad voert en je op de weg zet naar Sint Anna Termuiden.

Dorpskern St. Anna Termuiden

Na Sint Anna zoals het in de volksmond wordt genoemd gaan we naar Retranchement. Waar alweer de herrinnering aan de Canadese bevrijders opvalt.

Uiteindelijk komen we via een schitterende tocht weer terug aan in Cadzand-Bad.
Je blijft je verbazen over de pracht en rust.
Denk echter niet dat je in de zomer alleen bent op de fiets want overal waar je rijdt of kijkt zie je fietsers, alweer om je erop te wijzen dat de toerist hier de baas is. Echter de fietspaden zijn zo goed aangelegd dat het goed samenleven is met diezelfde toerist.

De beoordeling is 9,5 omdat wij denken dat een fietsroute er zo dient uit te zien.
Heel veel rustbankjes, je rijdt door elke dorpskern dus genoeg te zien en veel plaatsen om een terrasje te pakken.
Er zijn maar 2 kleine nadelen in ons ogen. Hij is te kort en het laatste stukje mag over de duinen in plaats van beneden, maar dat zijn dan ook maar kleine euvels aan deze route.

Voor de rest een echte topper !!

Foto's in het fotoalbum.

Zie ook : De leuke fietser.

Geen opmerkingen: