zaterdag 19 september 2009

Riante Polder route

Kaart : Riante Polder route (Brugse Ommeland)

Startplaats - St. Anna ter Muiden (Nederland)
Afstand : 44 km
Datum : 19-9-2009

Deelnemers : Leen en Carolien

Enkele kennisen van ons lichten ons in over deze route als zijnde een zeer mooie route die ze elk jaar wel een keer rijden. Dat maakte ons zo nieuwsgierig dat we hem zelf besloten te rijden om te bekijken waarom zij enthousiast waren over deze route.

Zelden krijg je half september zo'n mooie en perfekte fietsdag als vandaag dus gelijk de fietsen op de auto en richting St. Anna ter Muiden vertrokken voor deze route.

Sint Anna ter Muiden ligt werkelijk op de grens van Nederland en Belgiƫ en op een steenworp van Sluis. Het plaatsje is zeer klein en het was dan ook even zoeken naar een geschikte plaats om de auto achter te laten. Echter eenmaal op de fiets valt gelijk de hoge stompe toren op.

Zowel de toren als mede het dorpspleintje staan op Lijst van rijksmonumenten in Sint Anna ter Muiden, het is dan ook zeer zeker de moeite waard om even goed rond te kijken in bijzondere plaatsje alvorens de route aan te vangen.

Na het schieten van de nodige foto's vertrokken wij voor deze rit van 44 km.
Het eerste gedeelte van de route gaat langs de Damse Vaart richting Damme. Onderweg passeren we menig oude hoeve. Volgens de route beschrijving staan er heel veel van dit soort oude hoeven.

Via De Siphon rijden we richting Damme. We krijgen nog een zeer mooi uitzicht op het Leopoldkanaal en het Schipdonkkanaal alvorens we Damme in rijden.

Nu hebben wij Damme al zeer vaak omschreven in een van onze routes dus namen we het deze keer voor lief. Wie toch nog de info over deze zeer mooie plaats wil lezen verwijzen wij graag naar de website Damme in de Wikkipedia !

Wij reden na de benodigde boterhammen stop door naar Ramskapelle en vanaf dit punt kun je de invloed van de kust en Knokke-Heist voelen en proeven.

De wind begint toe te nemen en de huizen worden duurder. Knokke-Heist is per slot van rekening een zeer welvarende stad alwaar het kust toerisme hoogtij dagen heeft gekend en waar de beter gesitueerde mens een apartement heeft.

We komen na een lastig en best wel gevaarlijk tripje door Knokke-Heist bij de boulevard aan. De strandliefhebbers liggen hier naast de weg te zonnen. Je kijkt je ogen uit en dat is ook echt hard nodig. Aan de ene kant zie je op zonnige dagen een vol strand met "mooie" mensen maar aan de andere kant moet je heel goed opletten want het is hier ontzettend druk en best wel gevaarlijk fietsen.

Na deze vertoning vervolgd de route zich door de "woonwijken" van Knokke-Heist. Op de routekaart staan geen kastelen aangegeven maar hier krijg je toch soms het idee dat ze er wel degelijk zijn.

Wij zijn blij dat we na een mooie tocht door het Koningsbos weer terug zijn in de riante polders rondom St. Anna ter Muiden.

Hoe beoordeel je nu deze route vroegen wij ons af nadat we terug bij de auto waren ?
Het eerste deel tot aan Ramskapelle is zeer mooi en rustig om te rijden, je waant je echt in de riante polders, echter dan ben je voorbij Ramskapelle en slaat de rustige sfeer om en waan je je midden in een wereldstad waar je je als fietser niet veilig voelt.
Je moet enkele zeer drukke kruispunten over en passeerd enkele zeer drukke rotondes. Het is hier dat deze route voor ons afknapt.

Wij hebben hem gereden maar zullen hem snel vergeten. Het is zeer jammer dat ze Knokke-Heist in deze riante polder route hebben opgenomen want in deze stad ben je echt niet in de polder !

Foto's van deze trip zijn via onderstaande link te zien: http://www.mijnalbum.nl/Album=Y3VVSMCA

1 opmerking:

frans zei

De nadelen van de oudere themaroutes zoals vb. hier ervaren in de Riante polderroute kan je wellicht vermijden door een gelijkaardige route uit te stippelen die de knooppunten van het fietsroutenetwerk volgt. Zo is de tocht'Langs verdwenen Zwinhavens'(variante door de Zwinbosjes) op de site van Fietstoeren een prachtig alternatief voor de Riante Polderroute:
http://www.fietstoeren.be/Archief/KUST/Zwin/Het%20Zwin.htm

Vriendelijke bloggroet van 'Tour de Frans'