zaterdag 25 oktober 2008

De kreken spreken

Kaart : Meetjesland

Knooppunten : Watervliet 46-43-75-82-81-85-89-90-86-83-41-42-44-45-47-60-46 Watervliet
Afstand : 34 km
Datum : 25-10-2008

Deelnemers : Leen en Carolien

Soms moet je gewoon geluk hebben. Je moet een vrije dag hebben en het moet fietsweer zijn.
Dat zijn 2 onmisbare ingredienten als de kalender Oktober aangeeft en je wilt fietsen.
Vandaag was zo'n dag, en we hebben dan ook gelijk geprofiteerd. De fietsen op de auto geladen en rond het middaguur vertrokken richting Watervliet in het Meetjesland om van daaruit "de kreken spreken" te rijden.

Hier kunt u de gehele route incl de geluidsfragmenten downloaden.
De mp3 files kunt u op uw mp3 speler zetten en het juiste bestand afspelen als u aan het desbetreffende bordje komt zoals hierboven aangegeven.

Hier kunt u hem downloaden !


Wie kent er niet "de Roste Muis" ?

Direkt op de kruising midden in Watervliet staat er al een bordje dat ons de weg wijst naar "de Roste Muis". Een zeer bekende horeca gelegenheid in de streek. Bijna iedereen heeft er wel al eens van gehoord. Zo ook wij. Wij waren er echter nog nooit geweest en we hadden het ook nog nooit gezien. Vanaf nu behoren we dus bij de club die de "Roste Muis" hebben gezien.


Kunst in de kreken.

Kort nadat we "de Roste Muis" hebben gepasseerd zien we op ons rechterkant de eerste grote kreek liggen, met in het water een kunstwerk wat Reynaert de Vos met 6 ganzen voorstelt. Het preciese verhaal erachter kunt u beluisteren via de Mp3 speler, het betreft hier audiofragment 10.


De kerk van St. Jan in Eremo.

De reis werd vervolgd richting St. Jan in Eremo alwaar we een blik konden werpen in de plaatselijke kerk. Steeds weer zijn wij verrast door de gastvrijheid die de mensen in het Meetjesland hebben met betrekking tot hun kerken. Ze zijn trots op hetgeen ze bezitten en laten u graag mee genieten van al dat moois. St. Jan in Eremo doet in dat opzicht niet onder. Het is een klein rustig kerkje wat zeker de moeite waard is om te bezoeken.

Onze route ging verder, wij wilden graag een beetje gang erin zetten want het is nu eenmaal geen zomer meer als deze route rijden en dat houdt in dat we op tijd terug bij de auto moesten zijn, echter er is zoveel te zien op deze route dat we de voor de eerste 14 km meer dan 1,5 uur nodig hadden. We besloten dus om maar volop te genieten van al het moois in deze streek.


Pad langs het Leopoldkanaal met rechts alweer een kreek.


Oversteek van het Leopoldkanaal.


Merlin Zoo, het kweekprojekt voor bedreigde vogelsoorten.

De Merlin Zoo is een zeer goed privaat opgestart projekt ter bescherming van bedreigde vogelsoorten. Wij keken onze ogen uit dat zulke dieren goed in gevangenschap leven, jammer dat het zo moet maar er wordt in ieder geval aan gewerkt om het weer te krijgen zoals het hoort.
Wat wij zeer jammer vonden was het feit dat het terrein niet vrij toegangkelijk was. Ter bescherming van de rust van de dieren kun je er nml. niet zomaar binnen lopen. Echter vanaf de weg krijg je al een goede indruk wat de mensen daar doen !

Onze rit ging verder naar St. Laureins en net dat we na onze vorige zo hard riepen over de kerk van Belzele, krijg je in St. Laureins iets te zien wat alles overtreft. Wat een pracht en praal !!
Het lijkt ons sterk dat we ze dit jaar nog mooier en indruk wekkender gaan zien.
De mevrouw die de plantjes aan het verzorgen is wijst ons op de aanwezigheid van het Godshuis in St. Laureins. Nu loopt ons route langs het Godshuis dus dat bezoek staat al gepland. Eerst met open mond genieten van de kerk en de verhalen die de mevrouw erbij verteld.


De kerk van St. Laureins is één en al pracht en praal !


Het Godshuis in St. Laureins.

Na alle pracht en praal en St. Laureins gaat onze route in rap tempo verder. We zijn nml. al laat op pad en deze tijd van het jaar moet je op tijd de fietsen op de wagen laden. We bezoeken nog even het centrum van Watervliet alwaar de voormalige Parochie en het Gemeentehuis onze aandacht trekken.


De voormalige pastorie in Watervliet.

Wij zijn er van overtuigd dat we zojuist een prachtige route hebben gereden. Voor een ieder die in de buurt wil fietsen raden wij deze route aan, hij is qua afstand leuk te doen en je kijkt je ogen uit. Dit is een topper !!

Foto's van deze trip zijn via onderstaande link te zien: http://www.mijnalbum.nl/Album=BURZBVJ4

Geen opmerkingen: