zondag 14 september 2008

Langs de waterkant

Kaart : Waasland

Knooppunten : Sas van Gent (Ned) 90-79-72-85-83-82-66-68-67-83-82-84-96-97-89-69-82-84-92-94-90 Sas van Gent (Ned)
Afstand : 54 km
Datum : 14-09-2008

Deelnemers : Leen,Carolien,Adrie en SylviaHet is zondagmorgen, de weerman zegt dat het mooi weer wordt, wat doe je dan op zo'n dag ?
Juist, je spreekt met vrienden of familie af en gaat fietsen.

Deze keer hadden we afgesproken met Adrie en Sylvia die net 1 week daarvoor in het huwelijksbootje waren gestapt. Vanaf deze plaats wensen wij ze nogmaals een zeer gelukkig en lang huwelijk toe.
Ze hadden ons gevraagd om een route uit te zetten van max. 50km omdat ze in tegenstelling tot ons niet echte lange afstand fietsers zijn. De wind kwam uit het oosten dus legden we onze route oostwaarts zodat we met de wind op de kop vertrokken maar met de wind in de rug terug zouden komen.

Het vertrek uit Sas van Gent was koud want de nachten worden langzaam kouder in deze tijd van het jaar. Echter met een jasje en goede zin was de goede moed snel gevonden.
De rit werd aangevangen met een mooie rit van Sas van Gent naar Overslag, alwaar de plaatselijke kerk onze aandacht trok.
Het mooie van deze kerk is niet de voorkant maar de zij- en achterkant ervan.


Aan de achterkant van de kerk in Overslag staat deze kappel.

Even onze eerste botterhammen genuttigd en wat vocht tot ons genomen en weer verder want de route was langer dan de voorgestelde max 50 km en het beloofde een mooie route te worden. Echter niemand kon bevroeden hoe mooi !


Wat een mooi stel in de buurt van Overslag

We rijden Overslag uit en op het naast gelegen ruiterpad rijdt deze man met een geweldig mooi stel paarden. De persoon is ontzettend vriendelijk en wil best wel even poseren met zijn paarden. Wij haasten ons om de camera tevoorschijn te halen en leggen dit alles vast voor op deze site. Soms heb je geluk nodig om zoiets moois tegen te komen, wij hadden het deze keer gelukkig en mede daardoor kunt ook u genieten van dit moois.

De reis werd hervat en ging richting het zuiden alwaar de Moervaart ons verwachtte.


Bruggetje over de Moervaart

De Moervaart is 22,42 km lang en verbindt het Kanaal van Gent naar Terneuzen en de Durme.
Hij wordt alleen nog gebruikt voor de pleziervaart en dat is ook te merken, er liggen heel wat bruggetjes over dit water en de meeste daarvan zijn zeer smal en slechts voor 1 auto tegelijk berijdbaar.

Onze rit ging niet richting Wachtebeke maar eerst nog een paar 100 meter oostwaarts zodat we de Domeinen van Puyenbroek op onze route zouden doorkruisen. Nu waren wij daar nog niet zo lang geleden geweest, echter deze keer kwamen wij van de andere kant het park in en daar zagen wij iets wat onze aandacht trok.


Bloementuin in Puyenbroek


Wat een mooi stukje Puyenbroek. Overal waar je kijkt zie bloemen en fonteinen. Als u in Pueyenbroek komt via de nieuwe ingang (Kant Wachtebeke) dan raden wij u aan om eens achter de roeivijver te gaan kijken. Ons heeft het in ieder geval een uur gekost om er weg te komen want we besloten om er even te pauzeren en te genieten van al het moois. Een hoogtepunt in deze route.

Adrie kwam op het idee om een bezoek te brengen aan het voormalig kasteel van Wachtebeke wat enkele honderde meters van de route af ligt.


Het molenmuseum in Puyenbroek

Het wordt nu gebruikt als Molenmuseum en is zeer zeker de moeite waard om eens te bezoeken. Het ligt op het gebied van de Domeinen en is binnen 5 minuten bereikt. Behalve dat er aandacht wordt geschonken aan de oude technieken is er ook plaats voor de huidige manier van werken met wind en energie.

Ondertussen had de klok niet stil gestaan en moesten wij weer op de fiets want we waren pas halverwege de 54 km lange rit !
Ja, u leest het goed. De route was 54 km en door de vele mooie dingen die we tot nu toe hadden gezien werd het tijd om door te gaan wilden we op een redelijk tijdstip thuis zijn.


De Moervaart

Hup, snel via de Spanjeveerbrug (Ja, ik heb het moeten opzoeken) de tocht langs de Moervaart begonnen. De route heet niet voor niets langs de Waterkant want we reden nu al voor de 4de keer langs de waterkant van de Moervaart ! Maar het is dan ook de moeite waard om er te rijden.


Het gemaal in Wachtebeke

Eenmaal de tocht langs de Moervaart te hebben volbracht arriveerden we in Wachtebeke.
Het gemaal van Wachtebeke heeft in deze tijd van jaar een mooie aanblik door de vele bladeren op het water. Snel even een plaatje schieten en alweer haast om door te gaan.

Bij het naderen van Zelzate begonnen Adrie en Sylvia de kilometers te voelen. Zelf waren we ook niet meer in topconditie. Eenmaal het centrum van Zelzate door is Sas van Gent niet ver meer weg.
Nu staat er in Sas van Gent een "spookhuis" en om één of andere reden loopt er niet 1 knooppunt langs dat huis. Het lag deze keer echter wel heel kort naast onze route dus hebben we even de tijd genomen om er langs te gaan.


Het spookhuis nabij Sas van Gent

Het huis is een verlaten landhuis waar de wildste verhalen over de ronde doen. Persoonlijk heb ik er niets mee, maar zo'n beroemd huis (Zelfs op TV wordt het vernoemd) mag niet ontbreken als je er in de buurt bent.

Onze route kwam ermee ten einde en we kunnen niet anders concluderen als dat dit weer een zeer mooie route was.
De afwisseling van ondergrond was er niet maar dit werd ruimschoots goed gemaakt door de vele mooie dingen die er te zien zijn. En het feit dat de route heel vaak langs de waterkant loopt heeft ons doen besluiten om de route zo te noemen en hem op te nemen in de favoriete routes voor ons.

Als u de afstand aan kunt, raden wij deze route dan ook zeer zeker aan !

Foto's van deze trip zijn via onderstaande link te zien: http://www.mijnalbum.nl/Album=AAPVR8UE

Geen opmerkingen: