zaterdag 11 oktober 2008

De Zak van Zuid-Beveland route

Kaart : Zuid-Beveland en Tholen

Knooppunten : 's Heerenhoek87-45-44-43-59-52-82-92-76-77-78-73-72-39-96-93-94-81-88-87 's Heerenhoek
Afstand : 53 km
Datum : 11-10-2008

Deelnemers : Leen en Carolien

De zak van Zuid-Beveland route kan op vele manieren gereden worden en je kunt hem net als ons op knooppunten zelf uitzetten.


De spoorlijn Borssele - Goes.

Wat is het toch een lust als het weer zo mooi is als dit weekend. Lekker erop uit met de fiets om alweer een stukje van de wereld te ontdekken waar je anders met de auto voorbij raast of zelfs nog nooit geweest bent. Wij hadden deze keer de Zak van Zuid-Beveland als route gekozen. We waren er nog nooit serieus geweest en hadden van velen vernomen dat het er zeer mooi is.
We hadden op de kaart al gezien dat er veel oude spoorlijnen door "de Zak" liggen en al snel hadden we het eerste zicht op zo'n spoorlijn. Ze blijven toch van historische waarde want ze hebben toch voor een groot deel bijgedragen tot de ontwikkeling van een bepaald gebied.


De molen van Heinkenszand.

Via Nieuwdorp ging onze route naar Heinkenszand alwaar we de eerste molen van deze dag in het zicht kregen. We hebben vele oude molens gezien deze dag maar ook heel veel mooie oude boerderijen. De "Zak" is bekend om zijn vele oude boerderijen en waar wij ook van opkeken was het feit dat er ontzettend veel fruitteelt in deze streek is. Overal kun je wel appels en/of peren langs de weg kopen. Vers van de boer, beter kun je ze niet kopen en wij hebben dan ook de nodige appels en peren meegenomen.


Oude boerderijen zoals deze, staan er vele in "de Zak".



Ook de vele "welen" is "de Zak" om bekend..


Zuid-Beveland is natuurlijk ook bekend om zijn vele welen. Het is echt een genot om deze waterputten te zien in al zijn vormen.


De laatste resten van wat ooit het Slot van Nisse was..


Net voor het uitrijden van Nisse vinden we de resten van wat ooit de oprit van het Slot van Nisse was. Het was in Nisse zelf dat we onze boterhammen hebben genuttigd samen met een 15-tal eenden. Als u in Nisse komt neem dan de tijd om op de bankjes bij de muziekkiosk even te gaan zitten en genieten van het mooie uitzicht en vooral de eendjes te voeren.
Na dit schouwspel gingen wij verder naar 's Gravenpolder waar er een zeer mooie N-H kerk staat. Zelden vindt u er 1 in deze mooie staat. Jammer genoeg zijn de kerken in Nederland niet zo vrij te betreden als in Belgiƫ (Vlaanderen). Onze belangstelling gaat er nml. altijd naar uit.


De Nederlands Hervormde kerk van 's Gravenpolder..



De molen van 's Gravenpolder..


Behalve een mooie kerk, is de molen van 's Gravenpolder ook zeer mooi.


Oud spoorhuis langs de lijn Goes - Hoedekenskerke..

Bij het binnenrijden van Kwaddedamme staat er aan de rechterkant een oud spoorhuis en is tegenwoordig gewoon bewoond. Gelukkig is het huisje bewaard gebleven en is zelfs nog in een goede staat. Onze reis ging verder naar Hoedenskerke alwaar we een rustpauze hadden gepland. Echter alvorens te rusten hebben we eerst een bezoek gebracht aan het stoomspoor museum.


Oud station van de stoomtrein Goes - Hoederkenskerke..

Het betreft het oude station van Hoedenskerke waar tegenwoordig nog steeds volgens een bepaald dienstrooster een stoomtrein vertrekt en aankomt. Tegen een kleine vergoeding kunt u opstappen en meerijden naar Goes en terug. Wij hadden op die dag pech want de trein reed niet.


Uitzicht over de Westerschelde bij Hoedekenskerke..

Het uitzicht over de Westerschelde maakte echter heel veel goed. Boven op de dijk uitkijkend over het oude haventje en genietend van het heerlijke nazomer zonnetje kon de dag niet meer stuk. Het is dat er nog 20 km fietstocht te gaan was want hier hadden we nog wel een paar uur kunnen zitten.


Weer zo'n typische dijkweg zoals we die veel hebben gehad op deze route.

Echter de reis ging verder. Onderweg nog even walnoten gekocht bij een vriendelijke boerin in de buurt van Ovezande om onze weg te vervolgen naar 's Heerenhoek waar de auto stond.


Terug in 's Heerenhoek..

Het was een zeer mooie tocht geweest, echter ons werd aangeraden om hem in het voorjaar te rijden. Dan staan de dijken allemaal in bloei en is het nog meer genieten. Zoals ik al had aangegeven is de "zak van Zuid-Beveland" op vele manieren te rijden dus wie weet rijden we hem ooit eens anders en dan in het voorjaar !
Voor nu was hij in ieder geval de moeite waard, het enigste wat men in de gaten moet houden zijn de vele kleine klimmetjes omdat men steeds over dijken moet gaan. De "zak" bestaat nml. uit heel veel dijken !

Foto's van deze trip zijn via onderstaande link te zien: http://www.mijnalbum.nl/Album=DOLBZSVZ

Geen opmerkingen: