zaterdag 13 juni 2009

De kop van Ossenisse

Kaart : Oost Zeeuws-Vlaanderen

Knooppunten : Kloosterzande 11-19-10-18-9-16-59-55-13-17-11 Kloosterzande
Afstand : 34 km
Datum : 13-6-2009

Deelnemers : Leen en Carolien

Ossenisse is eigenlijk voor ons jonge Zeeuwen een beetje een mysterie. Het is er wel maar je komt er nooit. Vandaag zouden we de streek rondom Ossenisse verkennen. Dit alles naar aanleiding van de Reynaert tocht
die we onlangs daar hadden gereden.
De auto werd in Kloosterzande nabij de molen gezet want dan sta je gelijk op de route richting knp 11.

Na een aantal kilometer te hebben gereden door het polderlandschap besloten we nabij knp 10 de dijk op te rijden. De route staat onder aan de dijk aangegeven maar het uitzicht boven is vele malen beter zoals u kunt zien op bovenstaande foto.

Er zijn op het moment dat wij deze route rijden dijkverstevigings werkzaamheden aan de gang dus wij kunnen niet overal over de dijk rijden maar de keren dat we de kans krijgen gaan we even boven kijken. Het houdt wel in dat we vaak serieus moeten klimmen om de dijk op te komen. Maar het uitzicht is elke keer zeer boeiend.

Na het passeren van de voormalige veerhaven van Perkpolder gaan we richting Walsoorden en komen in een gebied dat wordt gekenmerkt door zijn vele kleine gehuchtjes en gemalen om in geval van nood de boel droog te kunnen houden.

Want zoals u op onderstaande foto kunt zien zijn de Zeeuwen de watersnoodramp en zijn slachtoffers van 1953 nooit vergeten. Dit monument staat bij knp 16 onderaan de dijk.

Wij besluiten om nog maar eens een poging te doen om bovenaan de dijk te fietsen. Bij het boven komen staan we ineens oog in oog met een groot zeeschip. Inzoomen van de camera was niet nodig om hem scherp op de foto te zetten.

Al snel zijn we echter weer genoodzaakt om de dijk te verlaten omdat er geen pad meer is. Zeer jammer en frustrerend om te weten dat op enkele meters afstand een zeer mooi uitzicht over de Westerschelde is en wij hier aan de "verkeerde" kant van de dijk rijden.

Al snel buigt de route af van de kust en hoeven we ons daar niet meer aan te storen.
Bij Paal kijken we nog 1 keer hoe het kunnen zijn en dan wordt de tocht richting Lamswaarde ingezet. We krijgen een mooi uitzicht over Lamswaarde en zijn kerk maar dan zit het er op.
We rijden Kloosterzande binnen en zien tot ons eigen verbazing het voormalige Gemeente huis.
Momenteel wordt het verhuurd aan een bedrijf dat de plannen uitwerkt van de voormalige veerhaven van Perkpolder. Want daar wil men in de toekomst een groot recreatieterrein en jachthaven van maken.

Voor ons zit de tocht erop en als we mogen concluderen dan valt het een beetje tegen op het moment van schrijven. We weten niet hoe het erover enige tijd gaat uitzien maar nu wordt je te vaak onder aan de dijk gestuurd terwijl het uitzicht bovenaan de dijk vele malen mooier is.

Foto's van deze trip zijn via onderstaande link te zien: http://www.mijnalbum.nl/Album=ABVJLYEX

Geen opmerkingen: