zaterdag 11 april 2009

Fortenroute (verkort)

Kaart : Oost Zeeuws-Vlaanderen

Knooppunten : Axel 74-71-73-42-43-44-45-78-77-75-74 Axel
Afstand : 33 km
Datum : 11-4-2009

Deelnemers : Leen - Carolien

De ANWB heeft een boekje uitgebracht waar vele bekende oude routes herschreven worden maar dan aan de hand van de nieuwe knooppunten, zo ook de Fortenroute rond Axel in Zeeuws-Vlaanderen. Het enigste wat wij persoonlijk als min punt zien is het feit dat de nieuwe route nu net de dijk vermijdt waar 3 Forten (waar deze route naar is vernoemd) aan liggen. Vandaar dat wij de route dus wel over deze dijk hebben gevolgd om zodoende als het ware onze eigen Fortenroute te creëren.

Het vertrek was zoals we de laatste tijd helaas gewend zijn wat aan de late kant. Echter deze route kent een rustig traject zodat we lekker snel vooruit gingen. We vertrokken vanuit Axel en al vrij snel zaten we op de weg richting Zaamslag alwaar we onderstaand (mooi) uitzicht hadden.

We trokken verder richting de Forten rondom Axel. Onderweg passeerden we nog het gehucht "Steenovens" alwaar de plaatselijke garage houder wereldberoemd is. We hebben begrepen dat er zelfs buitenlandse koningklijke (Rolls Royce) auto's hier in onderhoud zijn. Iets wat heel apart is want er wonen misschien maar 30 mensen in dit gehucht.

Het werd langzaam minder warm en de zon begon zich te verstoppen achter enkele wolken toen we eindelijk de Fortendijk opreden. Hier kunt u de herbouwde resten vinden van enkele forten zoals die destijds gebouwd waren om Axel te beschermen tijdens de 80-jarige oorlog.

Wij krijgen er 3 van de 4 te zien op deze dijk. "Fort Livinus" "Fort Sint Jacob" en "Fort Sint-Joseph". Meer als een gedenkplakkette en een soort ruïne is het niet, maar het geeft wel goed weer waar ze hebben gestaan en waar de verdedigingslinie liep destijds.

Wederom was het mooie dag, de wegen zijn meestal rustig. Jammer dat het lang duurt alvorens je krijgt te zien waar de route naar is vernoemd, nml. de forten rondom Axel.

Foto's van deze trip zijn via onderstaande link te zien: http://www.mijnalbum.nl/Album=STEASBCX

Geen opmerkingen: