zaterdag 27 september 2008

Het Smalle pad

Kaart : Brugse Ommeland

Knooppunten : Maldegem 10-9-77-82-80-76-75-68-9-8-15-14-60-59-63-58-64-62-67-66-1-2-8-10 Maldegem
Afstand : 48 km
Datum : 27-09-2008

Deelnemers : Leen en Carolien

De weerman voorspelde niet veel goeds voor de dagen na het weekend dus één van de laatste kansen voorlopig om er op uit te trekken. We wilden altijd al eens het gebied tussen Maldegem en Brugge bezoeken dus was dit het moment. Fietsen op de auto en om 9 uur 's morgens vertrekken. De ochtendstond heeft goud in de mond zeggen ze, echter nu had hij koude lucht voor ons in petto. Echter dezelfde weerman had goede temperaturen voor later op de dag voorspeld dus daar gingen we dan ook vanuit.

De route voerde ons langs heel veel smalle paden en wegen dus heb ik de naam van de route daar naar genoemd.


In de verte ligt Sijsele.

De auto werd bij het zwembad in Maldegem gezet en vanaf daar is het een paar 100 meter naar Knp 10 op de markt in Maldegem. Al snel verlieten we Maldegem en werd er koers gezet naar Brugge. Onderweg passeerden we Sijsele, helaas gingen we niet door het dorp maar er met een wijde boog omheen. Echter al snel gingen we Domein Rijckevelde in. Allemensen wat is het daar mooi. We hebben er ruimschoots de tijd genomen om onze broodjes te nuttigen en iets te drinken, maar vooral te genieten van de rust.


Het Domein van Rijckevelde.

Na het genot van de broodjes en de rust ging de route verder langs het Domein. Bij Knp 75 moesten we rechtsaf, echter als u de moeite neemt om linksaf te slaan (Iets wat wij deden) komt u bij het kasteel van het Domein Rijckevelde. Een zeer mooi en gaaf gebouw wat men aan het opknappen is. Het is even een paar 100 meter over de kinderkopjes rijden maar het is echt de moeite waard. Een aanrader !!


Het kasteel van Rijckevelde.

Zodra u dan weer terug bij Knp 75 bent en de route vervolgd komt u al snel bij de abdij van St. Trudo. Ga ook hier aub even het terrein op en aanschouw een zeer mooie abdij gelegen in een zeer rustige omgeving.


Het kasteel van Male.



De abdij van St. Trudo.

Onze reis ging na deze 2 bezoeken alweer over smalle paden naar Damme, we schampten St. Kruis even maar verder was het even gewoon genieten van het mooie weer.


Bijna de gehele route bestaat uit dit soort smalle paden.

De volgende stop was Damme. We hadden al veel gehoord en gelezen over deze plaats maar nu zagen we met eigen ogen wat een ontzettend mooie plaats dit is. Het staat vol met historische gebouwen en eigenlijk teveel als je met een fietsroute bezig bent. Eigenlijk moet je hier gewoon een middag rondlopen en genieten. Wij hebben er een uur voor uitgetrokken. De oude toren, het gemeentehuis en het marktplein, allemaal zeer mooie plaatsen.


De toren van Damme.



Het stadhuis van Damme.

Na het bezoek aan Damme ging het via het smalle pad langs het Leopoldkanaal richting Moerkerke alwaar we voor de eerste keer een visitekaartje hebben achtergelaten.
Vanaf deze route zullen we op elke route 1 visitekaartje achterlaten op een willekeurige plaats op de route, in de hoop dat er iemand het kaartje vindt en iets van zich laat horen.
Deze keer ligt het dus in de bushalte voor de kerk van Moerkerke. Als iemand de telefoonhoorn optilt die in de bushalte aanwezig is, valt ons kaartje eraf.
We hopen iets te vernemen van de persoon die het vindt !


Fietspad langs het Leopoldkanaal.



Heel veel kappelletjes op de route.

Onze weg ging verder naar Donk, via allerlei smalle weggetjes waar vele kappelletjes langs de weg staan en het kasteel van Altena arriveerden we in Donk.


Het kasteel van Altena.



De kerk van Donk.



Binnenzijde kerk van Donk.

De deur van de kerk was open, iets waar wij altijd naar uitkijken als we een dorp naderen, echter achter de voordeur was een glazen deur geplaatst en die was afgesloten. Dus moesten we genoegen namen met enkele foto's vanachter de glazen deur. We krijgen zo wel een goede indruk van hoe mooi deze kerk is.


Het huidige politiebureau van Maldegem.

En voor je dan weet sta je dan terug in Maldegem. We arriveren via het stadspark van Maldegem alwaar het zeer leuk zitten is en even bijkomen van de rit. Voorlopig de laatste want de weersvooruitzichten zijn niet zo goed. Duimen dus maar dat er nog enkele mooie dagen komen zodat we snel weer een paar leuke verhalen voor u kunnen maken.
Voor vandaag zat het erop !

Foto's van deze trip zijn via onderstaande link te zien: http://www.mijnalbum.nl/Album=ZR874EKT

zaterdag 20 september 2008

Spoorlijn Route

Kaart : Waasland

Knooppunten : Klinge 80-81-82-83-36-45-44-76-79-47-42-37-38-34-87-92-93-94-91-90-88-80 Klinge
Afstand : 61 km
Datum : 20-09-2008

Deelnemers : Leen,Carolien,Edwin en Jacqueline


Soms zit het mee en soms zit het tegen in het leven en met fietsen is het niet anders.
Vandaag was zo'n dag waarop het tegen zat.

We hadden de auto bij de kerk in De Klinge gezet en vanaf daar zouden we naar de route rijden, een afstand van ongeveer 1 km die we wel even zouden doen.
Echter op het laatste moment besloten we dat stukje af te leggen via de Clingse bossen. Wij dus om ongeveer 10 uur op de fiets om naar de route te rijden. Echter na dik 20 minuten stonden we terug op de plaats van vertrek omdat we verkeerd waren gereden in het bos.
Geen paniek, we rijden naar een herkenningspunt om vervolgens via het bij ons bekende Stropersbos naar de route te rijden. Echter na 3 km rijden in het Stropersbos doemde er een enorme hoop grond voor onze neus op. Hoe kon het zo tegen zitten ? Dit kan toch helemaal niet dachten we. Na inspectie van de omgeving bleek dat er niets anders op zat om alweer terug te keren om uiteindelijk via een lange omweg alsnog op de route te komen.

Na precies 1 uur en ruim 12 km omrijden door bossen en andere moeilijk begaanbare paden waren we dan eindelijk op de route. Gelukkig zat het de rest van de dag allemaal mee, de zon ging schijnen en we hebben een mooie tocht beleefd.


Fietspad over de oude spoorlijn Hulst - St. Niklaas.


Deze route besloten we te doen na een tip van een kennis dat het in de buurt van Tielrode heel mooi fietsen is. Wij besloten het te koppelen aan een route langs enkele oude spoorlijnen en de eerste die we aandeden was de oude spoorlijn route tussen Hulst en St. Niklaas. Deze oude spoorlijn route is verandert in een mooi autovrij fietspad waar het op enkele oversteken na, zeer mooi fietsen is.


Het stadhuis van St. Niklaas.


Dit fietspad bracht ons in St. Niklaas. Een groot nadeel was dat de route dwars door de stad St. Niklaas voert alwaar het ontzettend druk en op sommige punten ook zeer gevaarlijk voor ons fietsers is. Knooppunt 36 is lastig te volgen in het centrum dus let daar zeer goed op aub.
Eenmaal in de stad is het genieten van de vele oude gebouwen en hedendaagse kunst op de grote markt. Wij waren echter met een fietstocht bezig en hadden dus niet zoveel tijd om lang te blijven genieten van al dat moois.



Kunst op de grote markt van St. Niklaas.

Onze tocht voerde ons via mooie polderwegen richting Tielrode. Echter voor we daar aankwamen passeerden we eerst nog het zeer mooie domein van Roomacker. Wat een contrast, een half uur geleden reden we door de drukte van St. Niklaas en hier stonden we dan in een oase van rust en mooi landschap.


We doorkruisen het Domein van Roomacker.

Werkelijk een lust voor de liefhebber van natuur.


Domein van Roomacker.

Na nog enkele kilometers en een spectaculaire afdaling (Tielrode in rijden vanaf die kant is een echte afdaling) reden we dus Tielrode in. Al snel bleek waarom onze kennis ons deze streek aan geprezen had. Het is een klein dorp maar op het moment dat je denkt, was dit nu alles, komt het mooie. Net voor we Tielrode uitreden viel ons oog op een mooi kerkje. Het toeval was dat het open was dus wij snel binnen en enkele mooie plaatjes geschoten. Ze blijven mooi !


Net voor het uitrijden van Tielrode staat deze mooie kerk.

Na de verbasing van de kerk kwam de volgende er snel achteraan. We reden de dijk op en daar was hij dan, de Schelde, de rivier waar we bijna naast wonen en hier is het amper een beekje. Verschillende bootjes kunnen je naar de overkant brengen, echter het water stond zo laag dat zij niet konden uitvaren. Het onderstaande beeld keek met ons mee over dit prachtige natuurgebied.



Buiten Tielrode aan de Schelde staat dit mooie beeld.




Uitzicht over de Schelde nabij Tielrode.

Na een tocht van een 10-tal kilometer langs de Schelde en een tocht door de bossen nabij Waasmunster was het de hoogste tijd om weer richting het Noorden te rijden.
Onderweg kruisten we de hedendaagse spoorlijn dwars door België.


Huidige Spoorlijn door Belgie.

Na een tocht langs de oude spoorlijn ten zuiden van Stekene arriveerden we in Stekene zelf alwaar we het oude station passeerden, één van de laatste overblijfselen van de oude glorie.
Tegenwoordig doet het dienst als museum.


Het voormalige station van Stekene wat nu dienst doet als Museum.

Na nog een rit door de bossen ten zuiden van Heikant arriveerden we doodmoe aan het eind van onze route, een route die door de moeilijkheden in het begin 73 km was geworden in plaats van de geplande 61 km. Echter als u hem rijd gaan we er vanuit dat u gewoon door kunt waar wij niet verder konden en dat u een zeer mooie route zal beleven. Alle ingrediënten zijn aanwezig.

Een echte aanrader dus !

Foto's van deze trip zijn via onderstaande link te zien: http://www.mijnalbum.nl/Album=MUOBPPR4

zondag 14 september 2008

Langs de waterkant

Kaart : Waasland

Knooppunten : Sas van Gent (Ned) 90-79-72-85-83-82-66-68-67-83-82-84-96-97-89-69-82-84-92-94-90 Sas van Gent (Ned)
Afstand : 54 km
Datum : 14-09-2008

Deelnemers : Leen,Carolien,Adrie en Sylvia



Het is zondagmorgen, de weerman zegt dat het mooi weer wordt, wat doe je dan op zo'n dag ?
Juist, je spreekt met vrienden of familie af en gaat fietsen.

Deze keer hadden we afgesproken met Adrie en Sylvia die net 1 week daarvoor in het huwelijksbootje waren gestapt. Vanaf deze plaats wensen wij ze nogmaals een zeer gelukkig en lang huwelijk toe.
Ze hadden ons gevraagd om een route uit te zetten van max. 50km omdat ze in tegenstelling tot ons niet echte lange afstand fietsers zijn. De wind kwam uit het oosten dus legden we onze route oostwaarts zodat we met de wind op de kop vertrokken maar met de wind in de rug terug zouden komen.

Het vertrek uit Sas van Gent was koud want de nachten worden langzaam kouder in deze tijd van het jaar. Echter met een jasje en goede zin was de goede moed snel gevonden.
De rit werd aangevangen met een mooie rit van Sas van Gent naar Overslag, alwaar de plaatselijke kerk onze aandacht trok.
Het mooie van deze kerk is niet de voorkant maar de zij- en achterkant ervan.


Aan de achterkant van de kerk in Overslag staat deze kappel.

Even onze eerste botterhammen genuttigd en wat vocht tot ons genomen en weer verder want de route was langer dan de voorgestelde max 50 km en het beloofde een mooie route te worden. Echter niemand kon bevroeden hoe mooi !


Wat een mooi stel in de buurt van Overslag

We rijden Overslag uit en op het naast gelegen ruiterpad rijdt deze man met een geweldig mooi stel paarden. De persoon is ontzettend vriendelijk en wil best wel even poseren met zijn paarden. Wij haasten ons om de camera tevoorschijn te halen en leggen dit alles vast voor op deze site. Soms heb je geluk nodig om zoiets moois tegen te komen, wij hadden het deze keer gelukkig en mede daardoor kunt ook u genieten van dit moois.

De reis werd hervat en ging richting het zuiden alwaar de Moervaart ons verwachtte.


Bruggetje over de Moervaart

De Moervaart is 22,42 km lang en verbindt het Kanaal van Gent naar Terneuzen en de Durme.
Hij wordt alleen nog gebruikt voor de pleziervaart en dat is ook te merken, er liggen heel wat bruggetjes over dit water en de meeste daarvan zijn zeer smal en slechts voor 1 auto tegelijk berijdbaar.

Onze rit ging niet richting Wachtebeke maar eerst nog een paar 100 meter oostwaarts zodat we de Domeinen van Puyenbroek op onze route zouden doorkruisen. Nu waren wij daar nog niet zo lang geleden geweest, echter deze keer kwamen wij van de andere kant het park in en daar zagen wij iets wat onze aandacht trok.


Bloementuin in Puyenbroek


Wat een mooi stukje Puyenbroek. Overal waar je kijkt zie bloemen en fonteinen. Als u in Pueyenbroek komt via de nieuwe ingang (Kant Wachtebeke) dan raden wij u aan om eens achter de roeivijver te gaan kijken. Ons heeft het in ieder geval een uur gekost om er weg te komen want we besloten om er even te pauzeren en te genieten van al het moois. Een hoogtepunt in deze route.

Adrie kwam op het idee om een bezoek te brengen aan het voormalig kasteel van Wachtebeke wat enkele honderde meters van de route af ligt.


Het molenmuseum in Puyenbroek

Het wordt nu gebruikt als Molenmuseum en is zeer zeker de moeite waard om eens te bezoeken. Het ligt op het gebied van de Domeinen en is binnen 5 minuten bereikt. Behalve dat er aandacht wordt geschonken aan de oude technieken is er ook plaats voor de huidige manier van werken met wind en energie.

Ondertussen had de klok niet stil gestaan en moesten wij weer op de fiets want we waren pas halverwege de 54 km lange rit !
Ja, u leest het goed. De route was 54 km en door de vele mooie dingen die we tot nu toe hadden gezien werd het tijd om door te gaan wilden we op een redelijk tijdstip thuis zijn.


De Moervaart

Hup, snel via de Spanjeveerbrug (Ja, ik heb het moeten opzoeken) de tocht langs de Moervaart begonnen. De route heet niet voor niets langs de Waterkant want we reden nu al voor de 4de keer langs de waterkant van de Moervaart ! Maar het is dan ook de moeite waard om er te rijden.


Het gemaal in Wachtebeke

Eenmaal de tocht langs de Moervaart te hebben volbracht arriveerden we in Wachtebeke.
Het gemaal van Wachtebeke heeft in deze tijd van jaar een mooie aanblik door de vele bladeren op het water. Snel even een plaatje schieten en alweer haast om door te gaan.

Bij het naderen van Zelzate begonnen Adrie en Sylvia de kilometers te voelen. Zelf waren we ook niet meer in topconditie. Eenmaal het centrum van Zelzate door is Sas van Gent niet ver meer weg.
Nu staat er in Sas van Gent een "spookhuis" en om één of andere reden loopt er niet 1 knooppunt langs dat huis. Het lag deze keer echter wel heel kort naast onze route dus hebben we even de tijd genomen om er langs te gaan.


Het spookhuis nabij Sas van Gent

Het huis is een verlaten landhuis waar de wildste verhalen over de ronde doen. Persoonlijk heb ik er niets mee, maar zo'n beroemd huis (Zelfs op TV wordt het vernoemd) mag niet ontbreken als je er in de buurt bent.

Onze route kwam ermee ten einde en we kunnen niet anders concluderen als dat dit weer een zeer mooie route was.
De afwisseling van ondergrond was er niet maar dit werd ruimschoots goed gemaakt door de vele mooie dingen die er te zien zijn. En het feit dat de route heel vaak langs de waterkant loopt heeft ons doen besluiten om de route zo te noemen en hem op te nemen in de favoriete routes voor ons.

Als u de afstand aan kunt, raden wij deze route dan ook zeer zeker aan !

Foto's van deze trip zijn via onderstaande link te zien: http://www.mijnalbum.nl/Album=AAPVR8UE