zondag 31 augustus 2008

Sluiskil - Wippelgem - Sluiskil

Kaart : West Zeeuws-Vlaanderen en Meetjesland

Knooppunten : Ned. 23-21-24-79-90-Belgie 94-96-97-3-43-46-41-40-33-36-35-1-99-58-56-95-52-51-91-86- Ned. 88-12-13-20-27-22 voor de brug 22 afslaan naar Sluiskil.
Afstand : 60 km
Datum : 31-08-2008

Deelnemers : Leen,Carolien,Edwin en Jacqueline


De dames Carolien en Jacqueline wilden zeer graag eens een mooie route uitzetten op de kaart. Zo gezegd zo gedaan dus vertrokken wij als heren met de dames met onbekende bestemming.
Het weer was goed, de zin was goed dus niets kon ons tegen houden om er iets van te maken.

We reden richting Sas van Gent en daar is heel veel moois te zien.
Even een opsomming van al het moois.

De schepentrekker


De Kerk

De Molenberg

Sas van Gent is dus echt de moeite waard om eens te bezoeken. Ook al ligt het maar 7 km van ons huis af, zelfs wij waren verbaasd.

Vanaf Sas van Gent ging de reis verder naar het zuiden alwaar Wippelgem in de verte opdoemde. Een plaatsje in het Meetjesland waar we nog nooit van hadden gehoord. En ook hier was het verbazing alom.

De Molen van Wippelgem.











En wat te denken van een heus Kasteel wat tegenwoordig dienst doet als Restaurant en Feestzaal.

Zeer mooi.


In Wippelgem lag ons meest zuidelijke punt en de km teller stond op 25 km deze dag. Echter voor de terugreis hadden de dames een omweg in gedachten.

Via Ertvelde alwaar we een zeer mooi exemplaar van een molen aantroffen met een eet- drankgelegenheid aan de voet. Zelden zie je zo'n mooie molen in zo'n goede staat.
En het feit dat we er ook nog een kopje koffie konden nuttigen is mooi meegenomen.

Een deel van de route ging door natuurgebied de Grote Geul.

Een zeer mooi stukje natuur tussen de Knooppunten 51 en 91
Eenmaal daardoor was het richting Phillipine. De Zeeuws-Vlaamse plaats die bekend staat om zijn mosselen. Die dag waren de mosselfeesten gaande en daardoor was het centrum afgesloten en moesten we via een sluiproute om het mooie centrum heen. We hebben helaas geen foto's van Phillipine maar ik beloof dat we die nog posten zodra we de gelegenheid hebben. Mocht u in de buurt komen van Phillipine neem dan zeer zeker de tijd om eens rond te kijken. Het is de moeite waard.

Van Phillipine naar Sluiskil is maar een klein stukje meer en met de km teller boven de 50 km gingen de kilometers beginnen tellen.
Na nog een korte omweg was Sluiskil in zicht en arriveerden we zeer tevreden thuis na 60 km.

Conclusie : Leuke maar lange route waar iets te weinig afwisseling in zit volgens ons allen.
Mooie plaatsjes zijn zeer zeker Sas van Gent en Wippelgem.

Foto's van deze trip zijn via onderstaande link te zien: http://www.mijnalbum.nl/Album=GIDZMTXU

zaterdag 30 augustus 2008

Kustlijn en Achterland

Kaart : West Zeeuws-Vlaanderen

Knooppunten : Breskens 20-14-10-37-38-39-34-35-36-44-41-12-13-17-15-16-20 Breskens
Afstand : 34 km
Datum : 30-08-2008

Deelnemers : Leen en Carolien



Het is alweer 2 weken geleden dat we er eens op uit waren geweest met de fiets maar deze zaterdag kon niets ons tegen houden om er weer op uit te trekken.
Deze keer ging de reis per auto naar Knooppunt 20 nabij Breskens van alwaar we de reis begonnen die ons voor een gedeelte langs de kust van de Noordzee zou leiden en via het achterland weer terug naar Breskens.

De kust van de Noordzee staat bekend om zijn zeer mooie flora en fauna.
In eerste instantie voerde onze route onderaan de dijk, echter al snel ging het naar boven en daar werden we al gelijk blij verrast met een vogelobservatiepost.

Werkelijk een zeer mooi uitzicht over hetgeen de Noordzee te bieden heeft.
Lekker even genieten van het uitzicht want het is hier echt de moeite waard.

Wij gingen vol goede moed verder want er stond ons nog heel veel te wachten en de tijd was wat kort voor ons die dag.
Zelden krijg je ook zo'n mooie kans om wilde bramen te plukken.
Eenmaal de duinen verlaten kwamen we ineens 2 dorpsgenoten tegen. Wij waren met de fiets en zij helaas met de 4-wieler (auto). Even zwaaien en dan snel door. Volgende keer hebben we iets bij te kletsen met deze personen.

Onze reis ging verder naar Cadzand alwaar een mooie molen is te vinden in het centrum van het dorp.
Dit zou niet de enigste molen op onze route zijn, echter ik kan ze moeilijk allemaal op dit stukje kwijt dus raad ik u aan om het foto album er even op na te slaan. Daar staan meer mooie foto's van deze route die ik hier niet kwijt kan.
Bijna aan het eind van deze korte maar mooie route kruisen we nog de Nieuwkerkse kreek. Vanaf de brug over de weg heeft u naar beide zijden een heel mooi en rustgevend uitzicht, waar alweer de Flora en Fauna rijkelijk aanwezig is.

Onze volgende stop is het mooie pittoreske dorpje Groede.
Lange tijd wist ik wel dat ze de inwoners van dit dorp papvreters noemden, echter ik wist nooit waarom. Sinds vandaag weet ik het en deel ik dit verhaal met u allen.

Dit wetende hebben we nog een kort bezoek gebracht aan de plaatselijke kerk die in zeer slechte staat is en de subsidie is misgelopen om hem op te knappen. Zeer triestig dat zo'n mooie oude kerk daterende uit +/- 1500 in groot verval is. Wij hebben de plaatselijke mensen beloofd aandacht te besteden aan hun kerk op ons weblog en bij deze willen wij dan ook een ieder die dit leest om te helpen deze kerk te behouden voor de volgende generaties.

De enigste manier om deze kerk te bezichtigen is staande in een kooi met een valhelm op ter bescherming van vallende brokstukken. Diensten kunnen er niet meer in gegeven worden en al het meubilair staat aan één kant van de kerk.

Dit mag toch niet gebeuren in deze huidige tijd van welvaart !!

Laatste bezienswaardigheid is de zijkant van deze kerk alwaar een beeld staat van Jacob Cats, de beroemde schrijver die ons land heeft gekend.

Dit maakt Groede tot één van de mooiste dorpjes op deze korte maar mooie route.
De conclusie van deze route is als volgt :
Ondanks het feit dat deze route niet zo heel erg lang is is het wel een zware route voor de benen. Het gedeelte door de duinen is zwaar omdat het trajekt zeer glooiend is en nooit vlak. Eenmaal uit de duinen kom je in uitgestrekte polders waar de wind vrij spel heeft. Je hebt dus konstant het idee dat je tegenwind hebt of alsof je bergop rijd. er is echter wel heel veel moois te zien.

Zijn er dan helemaal geen minpunten op te noemen ?
Jawel, die zijn er wel. Langs de kust is het in de zomer ontzettend druk en het stuk over de duinen is toegankelijk voor auto's en daar is het pad iets te smal voor. Je moet dus vaak van de fiets of uitwijken in de berm voor tegemoet komend verkeer.

Of hij in onze top 5 komt ?
Op dit moment van schrijven wel, echter hij komt op P5 dus zal uiteindelijk eruit vallen.
Echter we kunnen hem wel aanraden als u in de buurt bent.

Foto's van deze trip zijn via onderstaande link te zien: http://www.mijnalbum.nl/Album=KLDO4PIP

zaterdag 16 augustus 2008

Rondom Stekene

Kaart : Waasland

Knooppunten : 89 (net buiten Heikant) -88-80-81-84-86-85-87-92-93-97-99-98-96-95-89
Afstand : 41 km
Datum : 16-08-2008

Deelnemers : Leen-Carolien

Zaterdag 16 augustus en het is schitterend weer, wat doe je dan als fietsliefhebber ?
Juist, je pakt de kaart, zet de fietsen op de auto en rijd ergens naar toe waar je het wel eens vanaf de fiets wilt zien. In dit geval betekende dat voor ons een route rondom Stekene met als begin- en eindpunt Heikant (Wij wonen per slot van rekening in Zeeuws-Vlaanderen)

Na wat problemen om het startpunt (Nr.89) te vinden zaten we na enige tijd op de goede weg.
Het eerste deel van de reis zou ons richting het Stropersbos voeren, wij hadden dat deel van de route al eens gereden in een vorige route, echter deze keer waren de paden in het bos minder goed berijdbaar, wat op zich wel wat hilariteit opleverde. Na het uitrijden van het bos kwamen we op het autovrije fietspad tussen Klinge en St. Niklaas.

Een zeer mooi en zoals gezegd, autovrij fietspad wat ons langs 't Kalf voerde.
Wij moesten dit fietspad echter bij knooppunt 81 verlaten want onze route voerde niet naar St. Niklaas maar richting Kemzeke.

Bij knooppunt 86 gingen we richting Kemzeke alwaar we hebben genoten van de vele mooie gebouwen en gedenktekens.












Voor ons was een verassing om te zien wat Kemzeke allemaal in huis had.
Het is dan ook hier dat we de middag boterhammen hebben opgegeten.

Rond 1 uur werd de reis opnieuw aangevat met als volgende stop St. Pauwels.
Nog net op tijd werd de plaatselijke molen van St. Pauwels door ons ontdekt om hem vast te leggen op plaat zodat wij hem aan u kunnen tonen via dit weblog.
Een zeer goed onderhouden molen die op die dag werkende was te zien. Zeer mooi !

Na het uitrijden van St. Pauwels hebben we gedurende 10 km kunnen genieten van een autovrij fietspad langs het Stekene Kanaal. Melden we in het verslag van onze vorige route (Cadzand Bad) nog dat het fietspad rondom Sluis het mooiste van Nederland wordt genoemd dan verklaren wij het fietspad langs het Stekene kanaal bij deze tot mooiste fietspad van Belgie.

Een autovrij fietspad wat van tijd tot tijd bovenstaand uitzicht biedt kan niet lang genoeg zijn.
Zeg nu zelf, is het geen plaatje ?

Echter aan alle mooie liedjes komt een eind dus net voor het binnenrijden van Klein-Sinaaï kwam er een eind aan dit mooie pad. Echter Klein-Sinaaï had voor ons de Grot van onze lieve vrouwe voor de fietsers in petto. Persoonlijk wist ik niet van het bestaan van deze "grot" af maar nu we er toch waren hebben we gelijk een kijkje genomen.

Er hangen truien geschonken door bekende wielrenners en een ieder die dat wil kan er steun vragen. Wij hadden echter die dag geen steun meer nodig want onze route was ver ten einde voor deze dag.

In de verte doemde Heikant alweer op en na nog een mooie rit door een bosrijk gebied waren we alweer aan het eind van onze route.

We kwamen tot de conclusie dat deze route absoluut hoog in de lijst van favouriete routes zou komen te staan omdat we zeer veel autovrije fietspaden hebben gehad, heel veel afwisseling van ondergrond en er was heel veel cultuur te snuiven onderweg.

Tot voor deze dag kwam het Waasland niet in onze favouriete routes voor maar deze route heeft daar zeer zeker verandering in gebracht.

Een echte aanrader !!

Foto's van deze trip zijn via onderstaande link te zien:
http://www.mijnalbum.nl/Album=G8YRNZYA

zaterdag 9 augustus 2008

Cadzand - Sluis - Oostkerke - Cadzand

Kaart : West Zeeuws-Vlaanderen en Brugse Ommeland

Knooppunten : 32-33-30-31-96-97-99-94-92-54-55-56-19-20-22-41-38-39-40-44-43-46-45-29-32
Afstand : 45 km
Datum : 09-08-2008

Deelnemers : Leen-Carolien-Jacqueline en Edwin

Nog 2 dagen te gaan en de maand vakantie zit erop, echter de weersverwachting voor deze zaterdag is goed te noemen dus trekken wij er weer op uit voor een mooie trip. Ons oog is gevallen op een route vertrekkende vanuit Cadzand-Bad om vervolgens via Sluis het Brugse Ommeland in te trekken. Deze streek staat bekend om zijn vele molens en kanalen. Echter het eerste waar ons oog opviel was deze zuil die bij de kerk in Cadzand staat en symbool staat voor de wens van velen om Wereldvrede te bewerkstelligen. Een eeuwig brandende vlam voor de wereldvrede, iets wat best wel indruk maakt en zeer zeker onze aandacht verdient.

Na dit moment van bezinning ging de reis verder naar Sluis waar, zo was ons verteld, één van de mooiste fietspaden van Nederland zou liggen.
De kans om daar over te fietsen lieten we ons niet ontnemen nu we hier toch in de buurt waren.
We moeten toegeven dat je een fietspad, zoals het te zien is op de foto, zelden tegen komt. Schitterend gelegen in een waterrijk gebied met een uitzicht waar je nooit genoeg van krijgt is dit inderdaad een zeer mooi exemplaar.
Echter onze tocht moest verder want we hadden nog ruim 30 km voor de boeg en onze magen rommelden al goed. Op naar een volgend hoogtepunt op deze route.
Onze route liep voor een groot gedeelte langs het kanaal tussen Sluis en Brugge met een geplande stop bij het gehucht Hoeke alwaar deze brug de verbinding is tussen Noord en Zuid. Het punt van waar de foto is genomen is waar we onze eerste stop gepland hadden en waar we mooi op tijd aankwamen. De boterhammen ging er gretig in en het half uurtje rust kwam voor de meesten op een goed moment.

Ondertussen begon de lucht wat dicht te trekken en begonnen we ons toch zorgen te maken of de voorspelde regen voor de avond geen rekening met ons ging houden. Echter het bleek loos alarm want enkele kilometers verder klaarde het alweer op. De tocht liep verder via Oostkerke langs het Leopoldkanaal in de richting van Ramskapelle. De tocht langs datzelfde Leopoldkanaal mag als een hoogtepunt van deze route worden aangemerkt. Het feit dat het ontzettend druk was op dit fietspad (autovrij) bewees dat het een prachtige dag was voor een mooie trip.

Aangekomen in Ramskapelle hadden we het slecht getroffen want de plaatselijke wielervereniging had een wielerkoers gepland op de dag dat wij er door moesten. Iets wat ons wat vertraging en speurwerk opleverde om de goede bewegwijzering te vinden. Echter ook dat kwam weer in orde dus ging de rit verder richting Knokke-Heist.

Dit deel van de route is het minst leuke. Allereerst kregen we 2 gevaarlijke kruispunten voor geschoteld om vervolgens door een buurt te rijden waar wij ons als gewone burgers van deze maatschappij niet echt op het gemak voelden. Zelden hebben we zoveel dure Mercedessen, BMW's, Audi's en Range Rovers gezien als hier in Knokke-Heist. Wij gunnen iedereen zijn geluk, echter een fietsroute door deze buurt is niet echt gepast. Echter dit is een persoonlijke mening. Maar goed, niet getreurd, er kwam nog een leuk stuk waar wij ons zeer op verheugden.

Het laatste stuk van de route voert ons door het natuurgebied 't Zwin nabij Cadzand-Bad. Wat een prachtig stukje natuur is hier te zien. Een ieder die hier in de buurt is moet dit eens gezien hebben. Overal waar je kijkt is een stukje ongerepte natuur te zien. Een echte aanrader.
Al rijdend over de duinen komen we uiteindelijk aan in Cadzand-Bad waar we nog na genieten van de route met een drankje en een hapje.

Alweer komen we tot de conclusie dat het een mooie route was en op het stukje rond Knokke-Heist na een zeer rustige route.
Mede door dat minpunt rond Knokke-Heist komt deze route dan ook niet in mijn lijst met favourite routes.

Ik hoor u allen denken, hij zei toch dat er een hoop molens op de route waren ? Ik heb er niet 1 voorbij zien komen in dit verslag.

Welnu hier zijn er enkele.


De molen van Retranchement.




De molen van Terhofstede.

Tot zover onze fietstochten tijdens onze vakantie.
We zullen zeer zeker nog blijven fietsen de komende maanden, echter we zullen vanaf heden afhankelijk zijn van de weekenden. De boterham moet nu eenmaal ook verdient worden.

Foto's van deze trip zijn via onderstaande link te zien:
http://www.mijnalbum.nl/Album=OKV77VXM

woensdag 6 augustus 2008

Maldegem en Omstreken

Kaart : Meetjesland

Knooppunten : 10-9-11-14-69-71-75-68-64-67-50-97-24-23-20-18-19-17-13-10
Afstand : 37 km
Datum : 06-08-2008

Deelnemers : Leen-Carolien-Jacqueline-Wim en Marian



Na een paar dagen van minder weer en minder tijd stonden we allemaal te popelen om er weer tegen aan te gaan. We hadden gekozen voor een route rondom Maldegem in het door ons zo geliefde Meetjesland.
Ook deze keer hadden we vrienden meegenomen want het Meetjesland wil je graag met vrienden delen. Deze vrienden hadden ons vooraf gevraagd de route niet al te lang te maken daar zij beiden (Wim en Marian in dit geval) niet echt als getrainde fietsers te boek staan.

De start lag in het mooie centrum van Maldegem omdat wij genoodzaakt waren een fiets te huren voor onze schoondochter. Er kunnen er nml. maar 2 op de fietsdrager. Deze keer troffen we het toen de lieftallige dame (An ??) met een zeer mooie en goed berijdbare fiets op de proppen kwam. Een pluim voor de plaatselijke VVV !

Het centrum van Maldegem is de moeite waard om eens te bezoeken. Het enigste nadeel is dat het er altijd druk is en je je als fietser niet echt veilig voelt tussen al dat drukke verkeer.

Wij hadden echter onze auto aan het plaatselijke zwembad gezet en de fietsen bij het plaatselijke VVV kantoor gezet en lopend het centrum verkend. Op die manier beleef je Maldegem op zijn best ! Na deze korte wandeling was het tijd om op de fiets te stappen en het Meetjesland verder in te trekken. Met volle moed begonnen we aan wat een zeer mooie route zou worden met volop verassingen !

Het eerste mooie moment kwam al na een kilometer of 9 toen het Bedevaarts oord bij Kleit te zien was tussen de bossen.
Een zeer mooi en goed onderhouden stukje park alwaar menig mens kracht en troost vindt in de aanwezige Mariagrot.

Snel hierna veranderde de ondergrond van het fietspad van teerweg in grindpad en zelfs modderpad toen we het Drongengoed Maldegemveld inreden.

Een bepaald aantal kilometers van dit soort fietspaden proberen we altijd in onze route op te nemen als we in het meetjesland rijden omdat het Meetjesland daar om bekend staat.

Ondertussen hadden we al een uitzicht gekregen op het vliegveld van Ursel en hadden onze fietsen het al flink te verduren gekregen. De klok sloeg 12 uur en dus tijd voor de lunch. De temperatuur was al flink opgelopen en is het zaak om geregeld te drinken om problemen later op de dag te voorkomen.

Midden in het bos stond deze picknickhut waar we gretig gebruik van maakten en volop genoten hebben van een half uur rust.

Om bijna kwart voor 1 was het echter tijd om onze reis te vervolgen want er stonden ons nog ruim 20 km door de hitte voor de boeg. Onze vrienden genoten ondertussen zichtbaar.

De reis ging verder langs typische polderwegen tot aan het Schipdonkkanaal bij knooppunt 50 waar we onze volgende pauze inlasten alvorens we weer terug naar Maldegem zouden afslaan.
Echter er stond ons nog een aangename verassing te wachten.

Tussen knooppunt 97 en 24 ligt volgens mij het smalste fietspad van het Meetjesland. Amper 5 fietsbanden breed, onverhard en ruim 2 kilometer lang met aan beide kanten maïs of onkruid. Tegenliggers komen hier niet echt van pas.

Na deze mooie ervaring ging de reis verder richting het Canada Museum bij knooppunt 24.


Een eerbetoon aan zij die zich hebben ingezet voor onze vrijheid. Wij hadden helaas geen tijd om binnen te gaan kijken omdat de klok al ruim over 2 uur aangaf en wij op tijd thuis moesten zijn. We hebben ons echter voorgenomen om hier op een later tijdstip nog eens langs te gaan.

Nog 10 km te gaan en wij naderden onze laatste bezienswaardigheid die dag. Iets waar ik persoonlijk de hele dag naar had uitgekeken.
De kerk in Adegem.

Wat zijn ze toch mooi en ik blijf mij elke keer weer verbazen hoe open en toegankelijk deze gebouwen zijn in Belgie.

Mijn belangstelling gaat elke keer weer uit naar de bouw en indeling van de kerken. Je zult ze dan ook vaak vinden in mijn verslagen.

De rondreis zat er weer op voor die dag, wij en onze vrienden hebben zeer genoten van deze trip en ik heb hem dan ook opgenomen in mijn lijst van favoriete routes. De afstand is voor iedereen te doen en je beleefd van alles.

Typisch Meetjesland dus !!!

Foto's van deze trip zijn via onderstaande link te bezichtigen.
http://www.mijnalbum.nl/Album=EEUENHX4